; ;
Gemt

Lærer havde ikke ret til at nægte lørdagsarbejde på grund af sin religion

Nyhed

Dansk Erhverv | Personale - 30. september 2021

Vestre Landsret frifandt en uddannelsesinstitution for indirekte forskelsbehandling, da et pålæg om at møde på arbejde på en lørdag var sagligt, hensigtsmæssigt og nødvendigt, selvom det stred imod en lærers religion at arbejde om lørdagen.

 

Reglerne om forskelsbehandling
En arbejdsgiver må ikke forskelsbehandle medarbejdere på grund af deres religion eller tro. Indirekte forskelsbehandling kan dog være lovlig, hvis den er begrundet i et sagligt formål, og midlerne til at opfylde formålet er hensigtsmæssige og nødvendige.

Sagen kort
En uddannelsesinstitution bad deres eneste idrætslærer om at deltage i et åbent-hus-arrangement på en lørdag. Læreren nægtede dog at møde op på grund af sin religion, idet lørdag var sabbat. Uddannelsesinstitutionen pålagde herefter læreren at møde op, da det var første gang, at idræt var udbudt som studieretning. Uddannelsesinstitutionen begrænsede antallet af timer på dagen, hvor læreren skulle møde, mest muligt.

Idrætslæreren udeblev på trods af mødepålægget, og herefter opsagde uddannelsesinstitutionen ansættelsesforholdet. Læreren mente at være blevet ulovligt forskelsbehandlet på grund af sin religion, og klagede til Ligebehandlingsnævnet.

Ligebehandlingsnævnets afgørelse
Ligebehandlingsnævnet fandt, at pålægget var begrundet i et sagligt formål, og at formålet var hensigtsmæssigt. Nævnet tilkendte alligevel idrætslæreren en godtgørelse svarende til ni måneders løn, da nævnet ikke fandt det bevist, at det var nødvendigt, at læreren skulle deltage i åbent-hus-arrangementet.

Landsretten: Pålæg om at møde på arbejde var nødvendigt
Uddannelsesinstitutionen indbragte Ligebehandlingsnævnets afgørelse for Vestre Landsret, der lagde vægt på, at alle medarbejdere skulle deltage i åbent-hus-arrangementet, og at læreren var den eneste, som var uddannet idrætslærer. Landsretten lagde endvidere vægt på, at idræt for første gang var udbudt som en studieretning, og at uddannelsesinstitutionen var kommet læreren delvist i møde ved at begrænse kravet om deltagelse til tre timer.

Landsretten fandt på den baggrund, at uddannelsesinstitutionen havde et vist skøn til at vurdere, om det var nødvendigt, at idrætslæreren skulle deltage til arrangementet, og at læreren ikke var blevet indirekte forskelsbehandlet i strid med forskelsbehandlingsloven. Uddannelsesinstitutionen blev herefter frifundet.

Dansk Erhverv bemærker
Dommen viser, at det er muligt for arbejdsgivere at fastsætte nogle krav, som kan medføre indirekte forskelsbehandling af visse medarbejdere, så længe kravet er nødvendigt og begrundet i et sagligt formål. Dommen viser også, at arbejdsgiveren har et vist skøn i vurderingen af et kravs nødvendighed.

Efter det oplyste er dommen blevet anket til Højesteret. Dansk Erhverv følger op på Højesterets dom, når denne foreligger.

Dansk Erhverv anbefaler, at medlemsvirksomhederne retter henvendelse, inden der træffes beslutning om at opsige en medarbejder som følge af dennes religion eller trosretning.