; ;
Gemt

Indfør Fast-track-ordning for ukrainere med job på hånden

04. april 2022

På dagens stormøde om at få ukrainere bedst muligt ud på arbejdsmarkedet foreslår Dansk Erhverv, at der indføres en Fast-track-ordning gældende for ukrainere, der har en underskrevet ansættelseskontrakt i hånden.

 

Flere af Dansk Erhvervs medlemmer melder, at de har jobaftaler med personer, som er flygtet fra krigen i Ukraine, men disse mangler de nødvendige tilladelser for at komme i gang. I dag blev der afholdt stormøde med det formål at udvikle løsninger og effektive forløb for fordrevne ukrainere, der gerne vil finde job i Danmark. Stormødet kommer i forlængelse af oprettelsen af Partnerskab om ukrainere i job, som regeringen, DA, FH, Akademikerne, KL og Danske Regioner blev enige om i midten af marts måned.

”I udgangspunktet er det en meget ærgerlig situation: Virksomhederne mangler gode folk, og der står gode folk klar til arbejde. Man er enige om, at der er et match, men ting som cpr-nummer og skattekort mangler. Det har vi hørt adskillige meldinger om. Derfor foreslår Dansk Erhverv, at der indføres en Fast-track-ordning, så de pågældende kommer forrest i køen til at få disse ting. De skal jo arbejde og har brug for dette for at komme i gang. Derfor tog vi blandt andet dette forslag med til stormødet i dag, og det er mit klare indtryk, at der blev taget godt imod det,” siger Peter Halkjær, arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv. 

Gevinst for alle involverede
JYSK er en af de virksomheder, som oplever udfordringer i forhold til, at de har nye medarbejdere fra Ukraine klar til start, men som må vente med at komme i gang på grund af manglende tilladelser.

”Vi har naturligvis forståelse for, at det kan tage lidt tid for myndighederne, da det hele er gået meget stærkt. Men det er utrolig vigtigt at give flygtninge fra Ukraine muligheden for at komme i arbejde. Derfor mener vi, at det er en god idé med en Fast-track-ordning. Vi har brug for arbejdskraften, og når vi så helt konkret har nogle meget motiverede mennesker, som bare venter på at komme i arbejde, er det selvfølgelig frustrerende at skulle vente. Derfor vil en Fast-track-ordning være en gevinst for alle involverede,” siger Rune Jungberg Pedersen, Communications & CSR Director i JYSK.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Peter Halkjær

Arbejdsmarkedschef
Medarbejderprofil