Gemt

Indførelse af Fast-track ordning for ukrainere er en rigtig god nyhed

20. april 2022

Mange virksomheder vil meget gerne ansætte ukrainske flygtninge, men det går langsomt med at få opholdstilladelse og dermed mulighed for at arbejde. Dansk Erhverv har foreslået en Fast-track ordning gældende for ukrainere, og nu bliver der de facto indført en sådan. En rigtig god nyhed, lyder det fra Brian Mikkelsen.

Danmark har modtaget mange flygtninge fra det krigshærgede Ukraine, og mange virksomheder står klar til at ansætte dem, der kan og vil arbejde. Men der har været og er lange ventetider på at få de nødvendige tilladelser. Dansk Erhverv har foreslået, at der blev indført en Fast-track ordning således, at ukrainere med en underskrevet ansættelseskontrakt i hånden vil komme forrest i køen. Nu har regeringen så netop meldt ud, at hvis en ukrainer har en kvittering på, at vedkommende har søgt opholdstilladelse, så vil vedkommende kunne arbejde straks derefter.

”Det er de facto en Fast-track ordning, som regeringen her har indført. Og vi er meget glade for, at regeringen har lyttet til vores forslag og nu gør det muligt for ukrainere hurtigt at komme i arbejde. Hidtil har vi oplevet den uheldige situation, at virksomhederne står og mangler gode folk, de personer står klar til arbejde. Man er simpelthen enige om, at der er et match. Men man må vente på sagsbehandlingen, og det er brandærgerligt. Nu bliver det lavet om, og det er simpelthen win-win-win. Virksomhederne vinder, jobsøgende ukrainere vinder og det danske samfund vinder. Det kunne ikke være meget bedre,” siger Brian Mikkelsen.

Ændringen af reglerne betyder, at den enkelte ukrainer, der har søgt om opholdstilladelse, fra fredag den 22. april 2022 kan begynde at arbejde straks. Den hurtigere adgang til arbejdsmarkedet gælder dog ikke, hvis udlændingen åbenbart ikke er omfattet af særloven. Virksomheden skal alene sikre, at ansøgning er sket ved at se kvittering herfor. Dansk Erhverv anbefaler, at virksomheden opbevarer en kopi af kvitteringen.

Læs mere på udlændinge- og integrationsministeriets hjemmeside.

Kontakt

Kommunikation

Lars Ohlsen

Pressechef