Gemt

Chauffør blev opsagt efter at være blevet kaldt ”haleneger”

Dansk Erhverv | Personale - 18 august

Det var i strid med forskelsbehandlingsloven at opsige en buschauffør kort tid efter, at han i arbejdstiden var blevet kaldt bl.a. ”haleneger” af en vred bilist.

 

Sagen kort
Sagen omhandlede en mandlig buschauffør med halvt dansk og halv gambiansk baggrund. I forbindelse med et vagtskifte, hvor chaufføren skulle overtage en bus fra en kollega, udspillede der sig en episode med en bilist. Kollegaen havde parkeret bussen skævt, hvilket medførte, at biler ikke kunne komme forbi uden at køre op på kantstenen. Chaufføren kom herefter i diskussion med en bilist, der ikke kunne komme forbi, hvorefter bilisten udtalte, at chaufføren bare skulle flytte bussen og blande sig uden om, og bilisten kaldte samtidig chaufføren for blandt andet ”haleneger” og ”perker”.

Chaufføren meddelte virksomheden, at han havde tænkt sig at melde episoden til politiet. Herefter blev chaufføren indkaldt til en samtale hos sin kørselsleder, hvor han blev spurgt, om han ”var i den rette branche”, og om han måske var lidt ”fintfølende”.  Chaufføren meldte episoden til politiet og sygemeldte sig herefter i en uge. I forbindelse med sin raskmelding blev chaufføren, der havde været ansat i knap en måned, opsagt med henvisning til, at han ikke havde de nødvendige personlige kompetencer til at bestride jobbet som chauffør.

Chaufføren klagede til Ligebehandlingsnævnet, der gav ham medhold i, at han var blevet forskelsbehandlet på grund af race/etnicitet og tilkendte ham en godtgørelse. Da virksomheden ikke efterlevede afgørelsen, blev sagen indbragt for byretten.

Byrettens afgørelse
På baggrund af hændelsesforløbet fandt byretten, at chaufføren havde påvist faktiske omstændigheder, der gav anledning til at formode, at episoden og chaufførens reaktion på den indgik helt eller delvist i virksomhedens beslutning om at opsige ham. Retten fandt endvidere, at virksomheden ikke havde løftet bevisbyrden for, at episoden med bilisten, herunder chaufførens reaktion herpå, ikke var indgået i virksomhedens beslutning om opsigelsen.

Retten vurderede på den baggrund, at chaufføren var blevet opsagt i strid med forskelsbehandlingsloven som følge af hans race og/eller etniske oprindelse, og virksomheden blev pålagt at betale chaufføren en godtgørelse på 185.000 kr. svarende til ca. 6 måneders løn.

Dansk Erhverv bemærker
Dommen viser, at en opsigelse, der direkte eller indirekte er begrundet i medarbejderens race eller etniske oprindelse, er i strid med forskelsbehandlingsloven, og at en godtgørelse vil svare til det sædvanlige niveau i forskelsbehandlingsloven (6-12 måneders løn).

Dommen er konkret begrundet, men Dansk Erhverv anbefaler medlemmerne at kontakte os for rådgivning, hvis I overvejer at opsige en medarbejder, der kan være beskyttet grundet race og/eller etnicitet.