Gemt

Opsigelse af medarbejder 1 måned efter endt barsel kostede 9 måneders løn

Dansk Erhverv | Personale - 18. august 2022

Landsretten nåede frem til, at opsigelse af en medarbejder, der netop var vendt retur fra orlov, var i strid med ligebehandlingsloven, selvom begrundelsen for opsigelsen var nedskæringer.

 

Sagens omstændigheder
Sagen omhandlede en kvindelig medarbejder, der var ansat som reservedelssælger i en virksomhed. Da medarbejderen blev gravid, ansatte virksomheden en ny medarbejder til at udføre arbejdet under hendes barselsorlov. Den nye medarbejder blev ikke ansat som vikar, men fik en fast stilling, idet virksomheden ville udvide afdelingen.

Da den kvindelige medarbejder vendte retur til sit arbejde efter sin barselsorlov, udførte hun og den nye medarbejder de samme arbejdsopgaver. I forbindelse med medarbejderens tilbagevenden fra barselsorloven blev det på hendes initiativ aftalt, at hendes arbejdstid fremover skulle nedsættes til 34 timer ugentligt.

Kort tid efter, at medarbejderen vendte tilbage fra orlov, modtog virksomheden et betalingskrav fra Skattestyrelsen på ca. 12 mio. kr. Som følge heraf var virksomheden nødsaget til at foretage nedskæringer i medarbejderstaben. Den kvindelige medarbejder blev opsagt, mens den nye medarbejder fortsatte i virksomheden. Opsigelsen fandt sted en måned og seks dage efter hendes tilbagevenden til arbejdet og var, udover betalingskravet fra Skattestyrelsen, begrundet med, at hun med sin nedsatte arbejdstid og arbejdsopgaver var den af medarbejderne, som virksomheden bedst kunne undvære.

Medarbejderen indbragte sagen først for Ligebehandlingsnævnet og derefter for byretten

Byrettens afgørelse
I byretten fik medarbejderen medhold i, at opsigelsen var helt eller delvist begrundet i hendes barsel, blandt andet med henvisning til den nære tidsmæssige sammenhæng mellem hendes tilbagevenden fra orlov og opsigelsen. Byretten lagde endvidere vægt på, at virksomheden ikke havde dokumenteret, at der var væsentlige forskelle i medarbejdernes kompetencer og kvalifikationer, og at den ikke havde undersøgt, om medarbejderen ville være interesseret i ændringer i ansættelsen, fx en forhøjelse af arbejdstiden.

Retten dømte herefter virksomheden til at betale en godtgørelse svarende til ni måneders løn til medarbejderen.

Landsrettens afgørelse
Landsrettens flertal var enige med byretten i, at medarbejderen var blevet opsagt i strid med ligebehandlingsprincippet. Medarbejderen blev derfor tilkendt en godtgørelse svarende til ni måneders løn.

Dansk Erhverv bemærker
Afgørelsen viser, at selv når virksomheden har en saglig grund til at foretage nedskæringer, er det vigtigt, at man nøje overvejer og undersøger, hvilke medarbejdere der bedst kan undværes. Dommen viser også, at en nær tidsmæssig sammenhæng mellem en medarbejders tilbagevenden fra barselsorlov og opsigelse kan udgøre en faktisk omstændighed, der giver anledning til at formode, at der ved valget af medarbejderen er lagt helt eller delvist vægt på orloven. Det vil herefter påhvile virksomheden at afkræfte denne formodning.

Dansk Erhverv anbefaler medlemmer at kontakte os for rådgivning forud for opsigelse af medarbejdere, der er på orlov eller netop er vendt retur fra orlov.