Gemt

Ligebehandlingsnævnet: Manglende genansættelse af medarbejdere på orlov skulle udløse en godtgørelse på 50.000 kr.

02. december 2022

En virksomheds manglende genansættelse af tre medarbejdere, der var fraværende på grund graviditet eller barsel, var i strid med ligebehandlingsloven. Ligebehandlingsnævnet fandt, at hver medarbejder skulle tilkendes en godtgørelse på 50.000 kr., selvom niveauet efter retspraksis er 25.000 kr.

 

Retspraksis om godtgørelse for manglende ansættelse mv.
Højesteret og landsretterne har i en række sager taget stilling til godtgørelsesniveauet for manglende ansættelse/tilbud om fastansættelse i strid med ligebehandlingsloven.

  • I en højesteretsdom fra 2008 fik en kvindelig ansøger afslag på ansættelse som lagermedarbejder, fordi virksomheden efter eget udsagn ikke havde faciliter til at have både mænd og kvinder på arbejdspladsen. Højesteret tilkendte den kvindelige ansøger en godtgørelse på 25.000 kr.
  • I en højesteretsdom fra 2011 fik en tidsbegrænset barselsvikar ikke tilbudt fortsat ansættelse, efter hun havde oplyst, at hun var gravid, på trods af der var en ledig stilling. Højesteret tilkendte barselsvikaren en godtgørelse på 25.000 kr.
  • I en landsretsdom fra 2018 blev en tidsbegrænset ansat vikar ikke tilbudt forlængelse, efter hun havde oplyst om sin graviditet. Østre Landsret tilkendte vikaren en godtgørelse på 25.000 kr.
  • I en landsretsdom fra 2022 blev en tidsbegrænset konstitueret butikschef ikke tilbudt fast ansættelse som butikschef, efter hun havde oplyst om sin graviditet. Vestre Landsret tilkendte medarbejderen en godtgørelse på 25.000 kr.

I alle ovennævnte sager blev det således fastslået, at udgangspunktet for en godtgørelse for manglende ansættelse/tilbud om fastansættelse i strid med ligebehandlingsloven er 25.000 kr., medmindre der foreligger særlige omstændigheder.

De konkrete sager
Tre medarbejdere, der alle var ansat hos samme arkitektfirma, blev opsagt den 31. marts 2020 med henvisning til virksomhedens manglende ordrebeholdning som følge af COVID-19-epidemien. Medarbejderne var henholdsvis gravide, graviditetsbetinget sygemeldt og på forældreorlov. Seks andre medarbejdere blev opsagt i samme omgang og med samme begrundelse.

På baggrund af et projekt, som skulle starte den 1. juni 2020, tilbød virksomheden den 29. maj 2020 genansættelse til de seks øvrige opsagte medarbejdere. De tre medarbejdere, der var fraværende grundet graviditet eller barsel, blev ikke tilbudt genansættelse.

Virksomheden oplyste, at de havde udvalgt de seks medarbejdere, der blev genansat, ud fra en række objektive kriterier, herunder kreative og gode tegningsmæssige egenskaber, samt evne til at arbejde struktureret og disciplineret. Derudover krævede projektet medarbejdere, der var til stede, da virksomheden havde en deadline.  

De tre medarbejderne indgav klage til Ligebehandlingsnævnet og krævede hver en godtgørelse på ni måneders løn for opsigelse i strid med ligebehandlingsloven, alternativt en godtgørelse på 50.000 kr. for manglende genansættelse.

Ligebehandlingsnævnets afgørelser
Ligebehandlingsnævnet fandt, at der ikke var tale om opsigelser i strid med ligebehandlingsloven, men at virksomheden ikke havde løftet bevisbyrden for, at medarbejdernes fravær ikke indgik ved beslutningen om ikke at tilbyde dem genansættelse.

Medarbejderne blev derfor tilkendt en godtgørelse på 50.000 kr. hver. Ligebehandlingsnævnet begrundede godtgørelsens størrelse med, at medarbejderne havde været ansat hos virksomheden i over et år, at virksomheden havde undladt at tilbyde genansættelse til alle de opsagte medarbejdere, som var fraværende grundet graviditet eller barsel, og at virksomheden tilbød fastansættelse til en anden medarbejder i en tidsbegrænset stilling.

Dansk Erhverv bemærker
Afgørelserne viser, at det kan være svært for en virksomhed at løfte bevisbyrden for, at der ved manglende genansættelse/fastansættelse af en medarbejder, der er gravid eller på orlov efter barselsloven, ikke er lagt vægt på årsagen til fraværet.

Desuden viser afgørelserne, at Ligebehandlingsnævnet – uden at der synes at foreligge de fornødne særlige omstændigheder – har valgt at fravige det klare udgangspunkt, som er fastsat i retspraksis, hvorefter manglende ansættelse begrundet i graviditet eller orlov alene skal udløse en godtgørelse på 25.000 kr. Dette på trods af at domstolene endnu ikke har fundet grundlag for at tilsidesætte udgangspunktet.

Dansk Erhverv opfordrer medlemmerne til at kontakte os, hvis de bliver mødt med godtgørelseskrav i lignende sager.

 

Nyheden er skrevet på baggrund af Ligebehandlingsnævnets kendelser af 12. september 2022 (KEN nr. 10119 af 12/09/2022, KEN nr. 10120 af 12/09/2022, KEN nr. 10121 af 12/09/2022)