Gemt

Riwal er klar: Savner efterspørgsel på grønne løsninger

19. december 2022

Som landets største liftspecialist er Riwal Danmark A/S vant til at give det meste et ekstra løft. Det gælder også den grønne omstilling, og derfor holder virksomhedens regionaldirektør for Skandinavien, Søren Rosenkrands, løbende øje med, hvordan virksomheden kan blive mere bæredygtig.

Det kræver store mængder vand, når Riwal i døgndrift vasker lifte og maskiner, der har været lejet ud til byggepladser på tværs af landet.

Som landets største liftspecialist, der sælger og udlejer maskiner, udgør tungt materiel for Riwal en del af hverdagen, der løbende bliver mere energieffektiv.

Men én ting er selve maskinerne, en anden er de processer, der holder virksomheden kørende og sikrer, at Riwal kan levere rene og sikre maskiner og lifte til sine kunder.

Det er her, vandforbruget kommer ind i ligningen.

Omkring 6.500 lifte bliver vasket om året, og til det bruger Riwal i omegnen af 1.500 kubikmeter vand. Men ved hjælp af blandt andet svampe med mikrobakterier, der spiser olie og slam i vandet fra liftene, kan 85 procent af vandet genbruges, så det egentlige vandforbrug svarer til en almindelig husstands.

”Det er et af eksemplerne på, hvordan vi har ændret praksis, så vi sparer penge, sparer vand, og gør en forskel i hverdagen,” siger Søren Rosenkrands, managing director for Riwal i Skandinavien.

Tunge læs med tunge maskiner

Tanken om at spare på ressourcerne er ikke ny i Riwal, der etablerede vandrensningsanlægget i 2009 og siden har indført miljødeklareret arbejdstøj og indgået en aftale med EnergiFyn om grøn energi fra vindmøller til blandt andet opladning af de mange eldrevne lifte.

Især udskiftning af ældre lifte til eldrevne lifte er et fokus på tværs af branchen, oplever Søren Rosenkrands. Fordelen ved lifte er, at selve det at løftet kurven ikke er specielt energitungt.

”Det, der tager meget strøm fra en lift, er, hvis man flytter den, altså når hjulene ruller. Ligesom i en bil, hvor det ikke er bilradioen, der bruger mest strøm,” siger Søren Rosenkrands.

Riwal er nået langt med elektrificering, og i dag er cirka 70 procent af maskinerne elektriske. Samtidig holder Søren Rosenkrands også øje med, hvad der sker på transportområdet, hvor det er sværere at omlægge til el.

For ligesom Riwal råder over mange lifte, har virksomheden også en del transport, som foregår med store lastbiler.

”Problemområdet er vores transport, hvor vi flytter meget tunge læs. Så vi har en udfordring i at blive mere bæredygtige på transportområdet,” siger Søren Rosenkrands.

Riwals lastbiler kører langt, ofte 100.000 til 150.000 kilometer om året, hele tiden med tungt læs, så alle forbedringer tæller.

”Det, vi gør, er at indkøbe relativt nye lastbiler, som lever op til krav om renhed i byer og har en god brændstoføkonomi – det er noget, vi regner på hele tiden,” siger Søren Rosenkrands.

Ærgerligt hvis ingen efterspørger bæredygtighed

For Riwal handler det om at have den mest effektive drift, og derfor er det vigtigt at have maskiner og lifte med mindst muligt CO2-udslip, som heller ikke kræver unødigt meget vedligehold.

Tidligere var stort set alle lifte hydrauliske og kørte på diesel, men i dag er mange mekaniske og drevet af en elmotor. Ofte er de moderne lifte mere energieffektive, men også dyrere.

”De her nye maskiner koster mere end de gamle, og det vil vi gerne have betaling for. Hvis der ikke er krav, er der ikke villighed til at betale for det,” siger Søren Rosenkrands og fortsætter:

”Vi er snart klar til at levere CO2-regnskaber på alt, vi leverer. Vi har hos Riwal en app, som kunderne kan få stillet til rådighed, så de inden længe kan aflæse CO2 fra de aktuelle maskiner på en byggeplads. Vi mangler data fra vore leverandører for at komme helt på plads, men forventer det sker snart.

Riwal Danmark

Riwal Danmark A/S blev grundlagt i 2001 og er i dag landets største liftspecialist.

Er en del af Hollandske Riwal Group, der har datterselskaber i 16 lande og en liftflåde på over 20.000 maskiner.

Har sit danske hovedkontor i Odense og afdelinger i Aarhus, Aalborg og Taastrup og beskæftiger omkring 170 medarbejdere i Danmark.

Adm. direktør for Riwal i Danmark er Claus Kromann, som per 1. januar 2023 overtager rollen som managing direktector for Skandinavien, idet Søren Rosenkrands går af og fortsætter som konsulent i virksomheden.