Gemt

Apotek pålagt at fjerne billeder af medarbejder fra markedsføringsvideo

Nyhed

Dansk Erhverv | Personale - februar 2022

Datatilsynet har fastslået, at det var i strid med GDPR-reglerne, at et apotek nægtede at efterkomme en tidligere medarbejders ønske om at få slettet billeder af medarbejderen. Apoteket blev pålagt at fjerne billederne og fik kritik fra Datatilsynet.

 

Sagen kort
Apoteket havde i mere end tre år benyttet billeder af medarbejdere i en markedsføringsvideo, der var tilgængelig på Facebook. Videoen, der havde en varighed på ét minut og 19 sekunder, havde til formål at rekruttere farmakonomelever. Den bestod af 10 stillbilleder fra dagligdagen på et apotek og en tekst om farmakonomuddannelsen. På to af billederne figurerede medarbejderen i henholdsvis to og fem sekunder. Det ene billede var fra et socialt arrangement, hvor flere ansatte og deres familiemedlemmer figurerede. På det andet billede optrådte medarbejderen med fire kolleger i skrankeområdet iført nytårshatte.

Efter sin fratræden bad medarbejderen apoteket om at slette de billeder i videoen, hvor hun figurerede. Det afviste apoteket med henvisning til, at medarbejderen havde kendt til brugen af situationsbillederne i mere end tre år. Medarbejderen klagede herefter til Datatilsynet og anførte, at hun ikke havde givet apoteket samtykke til, at billeder af hende kunne benyttes i markedsføringsøjemed. Apoteket påstod sig derimod berettiget til at benytte billederne uden medarbejderens samtykke, da apotekets legitime interesse heri oversteg medarbejderens interesser.

Datatilsynets afgørelse
Datatilsynet fandt, at apoteket ikke havde benyttet billederne af den tidligere medarbejder i overensstemmelse med databeskyttelsesreglerne. Begrundelsen var, at brugen af billeder af tidligere eller nuværende medarbejdere i markedsføringsøjemed som udgangspunkt forudsætter medarbejderens samtykke. Det var ikke indhentet, og i det omfang det var indhentet, havde medarbejderen trukket samtykket tilbage. Datatilsynet fastslog også, at interesseafvejningsreglen ikke fandt anvendelse i situationen.

Som følge heraf udtalte Datatilsynet kritik af apotekets brug af de pågældende billeder. Endvidere meddelte Datatilsynet apoteket et påbud om at fjerne de pågældende billeder fra markedsføringsvideoen.

Dansk Erhverv bemærker
Afgørelsen er ikke overraskende. Den fremhæver vigtigheden af, at virksomheder nøje bør overveje, om det er en god idé at benytte egne medarbejdere i markedsføringsmateriale, hvis medarbejderens medvirken er baseret på et samtykke, idet der er risiko for, at materialet skal ændres, hvis en nuværende eller tidligere medarbejder ønsker at trække sit samtykke tilbage, hvilket kan ske til enhver tid.

Kontakt Dansk Erhverv, hvis du har spørgsmål til mulighederne for anvendelse af egne medarbejdere i markedsføringsmateriale, herunder ved anvendelse af en statistkontrakt.

Vejledning til samtykke til medarbejderfoto på hjemmeside

docx

Download