Gemt

Arbejdstilsynet gennemfører brancherettet indsats over for platformsvirksomheder

Dansk Erhverv | Arbejdsmiljø - 10. februar 2022

Arbejdstilsynet gennemfører i år en brancherettet indsats over for platformsvirksomheder, som benytter underleverandører til at udbringe deres varer og gods. Virksomheder vil derfor i disse dage modtage et orienteringsbrev herom fra Arbejdstilsynet.

 

Hvad går indsatsen ud på?
Indsatsen er rettet mod platformsvirksomheder, virksomheder i branchen post- og kurertjenester og virksomheder, som benytter eksterne leverandører til at udbringe deres varer og gods. Arbejdstilsynet vil komme på uanmeldte tilsynsbesøg på en række af varelagre og føre tilsyn med arbejdsmiljøet hos de vognmand og chauffører, som leverer varer fra jer til jeres kunder.

Indsatsen er med særligt fokus på ergonomi, ulykke og psykisk arbejdsmiljø for chauffører og vognmænd.

Opstartsmøder
Indsatsen indledes med et varslet opstartsmøde på de udvalgte virksomheder. På opstartsmødet agter Arbejdstilsynet at fortælle mere om formålet med indsatsen, og hvordan de vil sætte fokus på de arbejdsmiljøproblemer, som kunne forekomme i de udvalgte brancher.

Hvordan skal virksomheden forholde sig?
Idet der er tale om et opstartsmøde, uden en konkret forekomst/arbejdsmiljøovertrædelse, er virksomheden ikke forpligtet til generelt at give oplysninger bl.a. om konkrete forretningsgange og om sine kontraktlige forhold til andre virksomheder, f.eks. for at afdække det rette pligtsubjekt.

Hvornår skal virksomheden give oplysninger til Arbejdstilsynet?
Først når Arbejdstilsynet har konstateret en arbejdsmiljøovertrædelse (forekomst), under et konkret tilsynsbesøg, skal overtrædelsen afdækkes. Herunder skal der muligvis også afdækkes, hvem er det rette pligtsubjekt i arbejdsmiljølovens forstand. Arbejdstilsynets ret til at indsamle oplysninger indtræder først her.

Det skal handle om en konkret overtrædelse af arbejdsmiljø, før virksomhedens pligt til at give oplysninger om konkrete forretningsgange og om sine kontraktlige forhold til andre virksomheder indtræder. Er der konstateret en overtrædelse, som kan bære en afgørelse, skal den gives til den rette virksomhed – det  rette pligtsubjekt. Er platformvirksomheden det rette pligtsubjekt, ud fra en konkret vurdering, skal virksomheden varetage arbejdsgiverpligter, som fremgår af Arbejdsmiljøloven.

Er du forpligtet til at høre om seksuel chikane og andre krænkende handlinger?
Virksomheden er i udgangspunkt ikke forpligtet til at høre om seksuel chikane og andre krænkende handlinger under et opstartsmøde eller når Arbejdstilsynet kommer på tilsynsbesøg. Det er ikke en indsats, der ligger indenfor Arbejdstilsynets myndighedsrolle i forbindelse med deres tilsynsvirksomhed, og man kan derfor frit takke nej tak til at modtage disse oplysninger.

Kun i de tilfælde, hvor Arbejdstilsynet på et konkret tilsynsbesøg får en mistanke om, eller konstaterer, at der er et arbejdsmiljøproblem, kan tilsynet vejlede jer i, hvordan I eventuelt kan efterkomme problemet.

Giver Arbejdstilsynets brev anledning til tvivl om dine rettigheder, pligter og om Arbejdstilsynets myndighedsrolle, er du velkommen til at kontakte Dansk Erhverv – Arbejdsmiljø.

Kontakt

Arbejdsmiljø

Mirjana Selisek

Chefkonsulent