; ;
Gemt

Kontrolkampagne om kemiske forureninger i fødevarer og om olivenolie

21. februar 2022

I hele 2022 kører Fødevarestyrelsen en kontrolkampagne, hvor de undersøger fødevarers indhold af udvalgte miljøforureninger, procesforureninger, mykotoksiner og naturlige toksiner, og de ser derudover på kvaliteten af olivenolie.

 

Der gælder EU-grænseværdier for en række kemiske forureninger i fødevarer. Med Fødevarestyrelsens kontrolkampagne i 2022 vil udvalgte prøvetyper blive kontrolleret for udvalgte kontaminanter ved kemisk analyse. I kampagnen indgår også den årlige overensstemmelseskontrol af olivenolie, hvor prøver udtages til kemisk analyse og organoleptisk vurdering.

Formålet med kontrolkampagnen er, at:

  • kontrollere, at EU-grænseværdierne for kemiske forureninger overholdes. I det omfang det er muligt, fokuseres der på dansk producerede produkter, men importerede og samhandlede fødevarer kontrolleres også.
  • kontrollere kvaliteten af olivenolie.

Der kan derudover udtages prøver af fødevarer, for hvilke der endnu ikke er fastsat grænseværdier. Formålet er at samle data til evt. fremtidige grænseværdier og nye fødevaretyper.

Kemiske forureninger
Fødevarer kan indeholde kemiske forureninger af forskellig oprindelse, herunder organiske miljøforureninger (fx dioxin og PCB), uorganiske miljøforureninger (metaller som fx bly, cadmium og kviksølv), procesforureninger (fx PAH og glycidylsyreestre), mykotoksiner (fx aflatoksiner, ochratoksin A og fusariumtoksiner) og naturlige toksiner (fx erucasyre, tropanalkaloider og nitrat). EU-forordning 1881/2006 fastsætter grænseværdier for bestemte forurenende stoffer i fødevarer, for især at beskytte sundheden for sårbare befolkningsgrupper, dvs. børn, ældre og gravide kvinder. Fødevarer, hvis indhold af forurenende stoffer ligger over de grænseværdier, der er fastlagt i bilaget til forordningen, må ikke sælges.

Find Forordning 1881/2006 på EUR-Lex.

Læs om Kemiske forureninger på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Olivenolie
EU-medlemslandene er forpligtet til at gennemføre en årlig overensstemmelseskontrol af olivenolie jf. EU-forordning 2568/91. På prøver udtaget af Fødevarestyrelsen foretages en organoleptisk vurdering og en kemisk analyse. Dette for at undersøge om de pågældende produkter overholder de specifikationer, der gælder for den kategori af olivenolie, der fremgår af mærkningen.

Dansk Erhverv udarbejdede i 2017 en tjekliste til virksomheder vedr. kontrollen med olivenolie, både i forbindelse med prøveudtagning og mærkningskontrol. Den blev udarbejdet på baggrund af erfaringerne fra kontrollen på olivenolie i 2016/2017, hvor Dansk Erhverv var i kontakt med Fødevarestyrelsen og EU-Kommissionen for at få svar på en række spørgsmål vedr. prøveudtagning, analyser og fortolkning af resultaterne.

Find Tjeklisten til brug ved kontrol af olivenolie i Dansk Erhvervs tidligere nyhed: Få tjek på olivenolien ved den kommende kontrol.

Læs om kontrolkampagnen Analytiske kontaminanter på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Fødevarestyrelsen har annonceret en række kontrolkampagner på fødevareområdet i 2022 - få et overblik over disse i Dansk Erhvervs nyhed om Fødevarestyrelsens kontrolkampagner i 2022 fra december 2021.

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer
Fødevarer

Krestine Greve

Chefkonsulent