Gemt

Madspildstænketanken ONE\THIRD udkommer med ny madspildsrapport

21. februar 2022

Hvert år går 814.000 tons mad til spilde i Danmark. Nye tal viser, at det danske madspild svarer til et værditab på 8,4 mia. kr. eller 1,8 mio. tons CO2 på tværs af fødevareværdikæden. Det er fortsat industrien, der står for det største fødevaretab, men rapporten peger ligeledes på, at forbrugerne står for en betragtelig del af madspildet.

 

‘Konsekvenser ved madspild – CO2-effekt og værditab i værdikæden’ er en nyudgivet rapport fra madspildstænketanken, ONE\THIRD. Rapporten baserer sig på en række kortlægningsrapporter fra Miljøstyrelsen samt data om CO2-effekter fra ‘Den store klimadatabase’, som Concito står bag. Beregningerne i rapporten er et forsøg på at estimere CO₂-effekter og værditab forårsaget af madspild i Danmark, ud fra de nyeste tilgængelige data.

I rapporten gives der således et overordnet estimat af CO₂-effekten af madspild fra de forskellige sektorer i Danmark. Derudover gives også et overordnet estimat på de økonomiske konsekvenser af madspildet i de forskellige sektorer.

Rapporten konkluderer bl.a. at industrien forårsager det største kilomæssige madspild, mens det største økonomiske værditab ligger i husholdningerne. Tabet her ligger på ca. 60 % eller, hvad der svarer til mad for 5,3 mia. kr., som ender i skraldespanden. Endvidere er det i husholdningerne, at den største udledning af CO2 sker, da hele 44 pct. af det samlede aftryk fra madspild stammer fra husholdningerne. Det gør husholdninger til den største klimasynder på tværs af fødevareværdikæden, når det kommer til madspildets effekt på klimaet.

Tænketanken ONE\THIRD, der står bag den nye rapport, driver en frivillig aftale for professionelle aktører, der tilslutter sig et fælles mål om at reducere madspild med 50 pct. senest i 2030. Dansk Erhverv og en del af vores medlemmer har tilsluttet sig aftalen, og arbejder aktivt i kampen mod madspild.

Kontakt

Fødevarer

Anders Kroman Liin

Politisk konsulent