Gemt

Coronpas og test fra den 1. februar 2022

Nyhed

Dansk Erhverv | Personale - 28. januar 2022

Regeringen har besluttet at ophæve stort set alle covid-19 restriktioner fra tirsdag den 1. februar 2022 som følge af, at sygdommen ikke længere kategoriseres som samfundskritisk.. Beskæftigelsesministeriet har oplyst, at lov om coronapas og test forventes ophævet i sin helhed pr. 1. februar 2022.


Dansk Erhverv modtager allerede nu mange henvendelser fra medlemmer vedrørende muligheden for fortsat at kræve at se medarbejdernes coronapas.

Når covid-19 ikke længere er en samfundskritisk sygdom fra tirsdag den 1. februar 2022, giver lovgivningen ikke en generel adgang for arbejdsgivere til at se medarbejderes coronapas.

Loven om coronapas og test gælder ifølge ordlyden til og med den 4. februar 2022. Beskæftigelsesministeriet har dog mundtligt oplyst, at man forventer, at hele loven ophæves pr. den 1. februar 2022. Kravet om, at medarbejdere skal fremvise coronapas gælder dog under alle omstændigheder alene så længe, at covid-19 er en samfundskritisk sygdom. Det er derfor Dansk Erhvervs vurdering, at arbejdsgiveres ret til at kræve fremvisning af coronapas ved fremmøde på arbejdspladsen, ikke længere kan pålægges i henhold til loven fra den 1. februar 2022.

Der kan dog være muligheder i henhold til ledelsesretten.

Ledelsesretten indebærer blandt andet, at en arbejdsgiver kan fastsætte hvilke retningslinjer, der skal være for medarbejderne på arbejdspladsen. Det kræver dog, at retningslinjerne er driftsmæssigt begrundet og ikke går videre, end det er nødvendigt af hensyn til driften. Ligeledes må de heller ikke være krænkende for medarbejderne.

Kan coronapas stadig kræves på arbejdspladsen?
De virksomheder, som har pålagt coronapas med henvisning til samfundskritisk sygdom, jf. testloven, og som i henhold til ledelsesretten vælger fortsat at kræve coronapas ved fremmøde fra den 1. februar 2022, bør informere medarbejderne om den driftsmæssige begrundelse, der nu, efter ledelsesretten, er begrundelsen for kravet om coronapas.

Adgang til at se coronapas kan fx ske i de tilfælde, hvor arbejdsgiveren har medarbejdere, hvis arbejdsopgaver udelukkende består i at rejse til lande, hvor der kræves et gyldigt coronapas for at komme ind.

Det er også Dansk Erhvervs vurdering, at en virksomhed vil kunne kræve at se medarbejderes coronapas, hvis det er begrundet i hensynet til at begrænse en aktuel af smitte med covid-19 på arbejdspladsen, fx driftsmæssige hensyn eller af arbejdsmiljøhensyn, eller hvis der er tale om et krav, som retter sig specifikt mod særlige medarbejderkategorier, der fx har en høj grad af fysisk nærkontakt til kunder eller sårbare borgere.

Dansk Erhverv vurderer, at de høje smittetal i samfundet spiller ind i vurderingen af rammerne for ledelsesretten, således at adgangen til at kræve coronapas formentlig aktuelt lettere må anses for opfyldt.

Dog vurderer Dansk Erhverv også, at et krav om coronapas i visse tilfælde kan udgøre et indirekte krav om test for en uvaccineret medarbejder, som ikke tidligere er smittet med covid-19 indenfor de seneste fem måneder. Krav om test fra den 1. februar 2022 vil skulle ske inden for ledelsesretten og helbredsoplysningslovens rammer, jf. nedenfor.

Det er derfor også Dansk Erhvervs vurdering, at virksomheder ikke kan indføre et generelt krav om coronapas, som gælder alle virksomhedens medarbejderkategorier, ud fra et hensyn om at være på forkant med et potentielt smitteudbrud blandt medarbejderne. Derimod er det som nævnt muligt at indføre krav om coronapas, hvis der er et konkret smitteudbrud, som skal inddæmmes.

Det anbefales, at virksomheden kontakter Dansk Erhverv for en nærmere vurdering af de konkrete behov på arbejdspladsen, som medfører, at man ønsker at stille krav om coronapas, herunder hvordan virksomheden kan agere, hvis en medarbejder ikke kan eller ønsker at forevise et gyldigt coronapas.

Krav om test
Som nævnt ovenfor, er det betydeligt usikkert, om testloven finder anvendelse fra den 1. februar 2022.

Når loven ophæves, vil et pålæg om test skulle vurderes indenfor rammerne af ledelsesretten og helbredsoplysningsloven.

Rammerne for at pålægge test efter helbredsoplysningsloven vil være meget begrænsede. En alternativ mulighed kunne være en opfordring til frivilligt at lade sig teste, eventuelt ved at virksomheden stiller selvtest til rådighed.

Dansk Erhverv anbefaler medlemmer at kontakte os for nærmere rådgivning, hvis de ønsker at pålægge deres medarbejdere at lade sig teste i forbindelse med udførelse af deres arbejde.