{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
06. januar 2022
Sagen kort
En kvindelig medarbejder blev gennem et halvt års tid i 2018 udsat for grove seksuelle krænkelser af en mandlig kollega.
Den seksuelle chikane, der til dels fandt sted i arbejdstiden og på arbejdspladsen, skete i form af opkald og SMS-beskeder med et stærkt seksuelt indhold. I en enkelt situation havde den mandlige kollega også tvunget kvinden ud på et toilet på arbejdspladsen og udsat hende for fysisk grov seksuel chikane.
Efter at have oplyst en del af ledelsen om dele af den seksuelle chikane endte medarbejderen med at blive sygemeldt i december 2018. Virksomheden tog dog ikke initiativ til at få chikanen stoppet.
I forbindelse med sygemeldingen fortalte den kvindelige medarbejder virksomhedens øverste leder om den seksuelle chikane, hvorefter hun blev opsagt dagen efter. Ifølge virksomheden skyldtes opsigelsen, at medarbejderen ikke havde udført sit arbejde tilfredsstillende. Under opsigelsessamtalen fik den kvindelige medarbejder derimod den forståelse, at opsigelsen efter lederens udsagn skyldtes hendes dårlige dømmekraft i privatlivet.
Medarbejderen indbragte herefter sagen for retten med krav om en godtgørelse efter ligebehandlingsloven.
Landsrettens dom
Landsretten fandt indledningsvist, at virksomheden var ansvarlig for den seksuelle chikane, som den mandlige medarbejder havde udsat kvinden for i arbejdstiden, idet virksomheden ikke havde opfyldt sin pligt til i et rimeligt omfang at sikre kvinden mod den chikane, som hun blev udsat for.
Derefter vurderede landsretten, at opsigelsen af den kvindelige medarbejder var i strid med ligebehandlingsloven, da opsigelsen måtte skyldes medarbejderens klage over den udøvede seksuelle chikane. Landsretten lagde vægt på den tidsmæssige sammenhæng mellem klagen over seksuel chikane og opsigelsen, samt på medarbejderens forklaring om forløbet under opsigelsessamtalen.
Virksomheden blev herefter dømt til at betale en samlet godtgørelse for begge overtrædelser på ca. 250.000 kr. Ved udmåling af godtgørelsens størrelse lagde landsretten vægt på omfanget, varigheden og karakteren af krænkelserne.
Dansk Erhverv bemærker
Dommen viser, at en arbejdsgiver har pligt til at sikre sine medarbejdere imod seksuel chikane fra kollegaer. Dommen viser også, at denne pligt også – efter en konkret vurdering – kan komme på tale i situationer, hvor arbejdsgiveren ikke indledningsvist er bekendt med chikanen. Endvidere viser dommen, at det kan være forbundet med stor risiko for arbejdsgiveren at opsige en medarbejder, der umiddelbart forinden har klaget over seksuel chikane.
Dansk Erhverv anbefaler, at virksomheder kontakter os for nærmere rådgivning, hvis de oplever, at medarbejdere klager over at være blevet udsat for seksuel chikane på arbejdspladsen.