Gemt

Statsansatte konsulenter forstærker manglen på arbejdskraft

Rådgiverbranchen skriger på flere hænder. Derfor er det brænde på bålet, at staten i stigende grad ansætter konsulenter, der kunne være ansat i private rådgivervirksomheder. Der er behov for mere ambitiøse politiske tiltag til at sikre branchen den fornødne arbejdskraft.

Nyhed

31. januar 2022

I december måtte 47 pct. af virksomhederne i rådgiverbranchen sige nej til ordrer pga. mangel på arbejdskraft. Det er det højeste, der nogensinde er målt. En del af problemet skyldes, at staten ansætter egne konsulenter. Det skaber flaskehalse og underminerer chancen for et vedvarende opsving. Problemet bør løses ved at skære ned i den offentlige beskæftigelse og gøre det nemmere for rådgivervirksomheder at rekruttere udenlandsk arbejdskraft.

Mangel på arbejdskraft er et stort og akut opstået problem

Rådgiverbranchen er trods indledende vanskeligheder kommet flyvende ud af coronakrisen. Væksten i tredje kvartal af 2021 var på 10,7 pct. ift. samme kvartal året før, og alt tyder på fortsat høj vækst. Forude truer imidlertid nye mørke skyer, for manglen på arbejdskraft fortsætter med at være et stort problem. I december måtte 47 pct. af virksomhederne i rådgiverbranchen sige nej til ordrer pga. mangel på arbejdskraft. Det er det højeste, der nogensinde er målt.

”Det er meget bekymrende tal, vi ser her. Det bekræfter, hvad vi hører fra alle kanter. At det er blevet meget svært at rekruttere arbejdskraft til rådgiverbranchen, og at problemet er stærkt stigende”, udtaler markedschef i Dansk Erhverv Louise Riisgaard.

image12mfe.png

Kilde: Danmarks Statistik

 

Statsansatte konsulenter er brænde på bålet

En del af problemet skyldes, at den offentlige sektor har ansat historisk mange medarbejdere. Den offentlige beskæftigelse er steget med knap 30.000 personer siden marts 2020 og befinder sig nu et rekordhøjt niveau. En del af disse personer er videnmedarbejdere, som ellers kunne have været ansat i private rådgivervirksomheder.

”Staten har i stor stil ansat også videnmedarbejdere, og bl.a. ser vi stigende tendenser til at staten ansætter egne konsulenter. Det er et skråplan, for ikke alene er det en ineffektiv løsning, når det gælder udvikling og innovation i den offentlige sektor. Det er også stærkt medvirkende til at overophede økonomien og potentielt forkorte opsvinget i rådgiverbranchen og dansk erhvervsliv generelt”, siger Louise Riisgaard.

Brug for mere ambitiøse politiske tiltag

Der er stor købekraft i virksomhederne, og samtidig er der i branchen god vækst på eksportmarkederne med en fremgang på 14,7 pct. i tredje kvartal af 2021 sammenlignet med samme kvartal året før. Rådgivervirksomheder har med andre ord gode forudsætninger for fortsat fremgang. Manglen på arbejdskraft kan dog blive en betydelig klods om benet, og derfor kalder udviklingen på mere ambitiøs politisk handling.

”Det akutte problem er jo, at rådgivervirksomhederne må sige nej til nye kunder og ordrer, fordi de ikke kan skaffe folk til at løse opgaverne. Det kalder på, at man med det samme skærer ned på den offentlige beskæftigelse”.

Regeringen har netop præsenteret en reformpakke, der har til formål at øge arbejdsudbuddet – bl.a. ved at gøre det nemmere at rekruttere udenlandsk arbejdskraft. ”Selvom der er gode elementer i aftalen, er den desværre utilstrækkelig i forhold til at imødekomme rådgivervirksomhedernes akutte behov for arbejdskraft. Vi er f.eks. skuffede over at se, at beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft ikke er lavere, og at dagpengesatsen hæves. Derfor opfordrer vi i Dansk Erhverv Folketingets partier til at sætte sig sammen igen og se, om de kan nå til enighed om mere ambitiøse tiltag”, siger Louise Riisgaard.

Kontakt

Rådgivning & Rekruttering, Finans & Medier

Louise Riisgaard

Branchedirektør
Medarbejderprofil