Gemt

Berettiget at bortvise varehuschef med 17 års anciennitet for at handle i strid med rabataftale

Ledernævnet har fastslået, at det var berettiget at bortvise en varehuschef med 17 års ancienni-tet for at handle i strid med en rabataftale om køb af varer til eget brug. Dansk Erhverv førte sagen for virksomheden.

Nyhed

Dansk Erhverv | Personale - juli 2022

Aftalen med regionschefen
En varehuschef, der havde 17 års anciennitet i virksomheden, havde indgået en skriftlig aftale med regionschefen om, at varehuschefen kunne foretage bestillingskøb med en særlig rabat til brug for et privat byggeprojekt. Bestillingskøbene skulle dog ske til en minimumsbruttoavance på 5 %. Aftalen knyttede sig til virksomhedens interne retningslinjer, der beskrev, hvordan såkaldte ”store ordre”, der oversteg beløb på 10.000 kr., skulle håndteres. Det blev også aftalt, at varehuschefen selv skulle oprette ordrerne og holde regionschefen orienteret om dem.

Parterne havde ikke nærmere specificeret, hvor længe rabatordningen skulle gælde, eller om der var et samlet maksimumbeløb, der kunne købes ind for.

Virksomheden havde strenge personaleregler
Virksomheden havde strenge personaleregler om oprettelse af køb til eget brug. Herunder var det i strid med reglerne at oprette køb til sig selv. Derfor var parternes rabataftale en klar fravigelse af personalereglerne.

Hændelsesforløb
Regionschefen fratrådte sin stilling i juni 2021, og i slutningen af juli 2021 undrede virksomheden sig over de rabatter, som varehuschefen havde fået. Derudover var varehuschefen også involveret i en kritisabel handel i form af særlig rabat til en kunde. På den baggrund blev varehuschefen bortvist.

Tvisten
Det afgørende spørgsmål i sagen var, hvordan rabataftalen med regionschefen skulle forstås, herunder om bruttoavancen på minimum 5 % skulle være til stede ved hvert enkelt bestillingskøb, eller om bruttoavanceprocenten blot skulle være minimum 5 % set over hele byggeprojektet.

Varehuschefen påstod under sagen, at bruttoavanceprocenten skulle opgøres samlet over hele byggeprojektet, som endnu ikke var afsluttet. Virksomheden påstod, at hvert enkelt bestillingskøb skulle have en bruttoavance på minimum 5 %.

Ledernævnets afgørelse
Ledernævnet lagde vægt på, at rabataftalen var en fravigelse af virksomhedens almindelige retningslinjer, hvorefter hvert enkelt bestillingskøb skulle have en bruttoavance på minimum 5 %.

Nævnet fandt, at varehuschefen burde have indset, at rabatten til sig selv skulle have fulgt de skriftlige anvisninger herom fuldt ud. Endvidere havde varehuschefen ved sin ageren oparbejdet en gæld på 5.500 kr. til virksomheden, hvoraf en stor del hidrørte fra køb i tiden efter, at regionschefen var stoppet.

Varehuschefens adfærd indebar derfor, at virksomheden med rette havde mistet tilliden til ham, ligesom adfærden samtidig var en så grov misligholdelse af ansættelsesforholdet, at bortvisningen var berettiget.

Dansk Erhverv bemærker
Sagen viser, at en medarbejders omgåelse af virksomhedens retningslinjer kan berettige til en bortvisning. Bortvisning af medarbejdere beror dog altid på en konkret vurdering, og det er vigtigt, at arbejdsgiveren sikrer sig dokumentation for sit standpunkt, inden en bortvisning gennemføres, samt at misligholdelsens væsentlighed kan forklares. Kontakt derfor gerne Dansk Erhverv inden en eventuel bortvisning.

Dansk Erhverv førte sagen for virksomheden.