Gemt

Felter om alder og fødselsdato i rekrutteringssystemer skal fjernes senest den 30. juni 2022

Nyhed

Dansk Erhverv | Personale - marts 2022

Folketinget har den 23. marts 2022 vedtaget et lovforslag om ændring af forskelsbehandlingsloven, hvor der som noget nyt indføres et forbud mod, at arbejdsgivere screener jobansøgere på baggrund af deres alder. Ændringen træder i kraft den 1. juli 2022.

 

Baggrunden for lovforslaget
Beskæftigelsesministeriets lovforslag har til formål at forhindre, at arbejdsgivere foretager en elektronisk screening eller anden forhåndsfrasortering af ansøgere på baggrund af ansøgerens alder. Den ønskede effekt er derfor, at medarbejdere i stedet vurderes på baggrund af deres jobansøgning og kvalifikationer.

Hvad er nyt?
Forskelsbehandlingsloven indeholder i dag blandt andet et generelt forbud mod, at ansøgere forskelsbehandles på baggrund af deres alder.

Fra 1. juli 2022 vil det være forskelsbehandling på grund af alder, hvis en arbejdsgiver beder om oplysninger om en ansøgers alder i forbindelse med jobansøgningen eller gennem elektroniske rekrutteringssystemer. De nye regler vil kræve, at felter om alder og fødselsdato i rekrutteringssystemer fjernes.

Hvis forbuddet mod at anmode om oplysninger om en ansøgers alder ved indlevering, indsendelse, uploading, indtastning m.v. af jobansøgning overtrædes, straffes det med bøde.

Det vil dog stadig være muligt at anmode om ansøgerens alder i de situationer, hvor der efter de gældende regler i forskelsbehandlingsloven er undtagelser til udgangspunktet om forbud mod forskelsbehandling på grund af alder. Det kan eksempelvis være tilfældet i forbindelse med ansættelse af unge under 18, hvis arbejdsgiveren er omfattet af en kollektiv overenskomst, der indeholder særlige regler for aflønning af unge under 18. Det kan også være tilfældet i forbindelse med særbehandling grundet en seniorpolitik, der har til formål at tiltrække og fastholde ældre medarbejdere. 

Man kan fortsat kræve, at en ansøger vedlægger eksamensbeviser, CV mv., selv om det på den baggrund kan være muligt at udlede en ansøgers alder.

Loven ændrer heller ikke på, at en arbejdsgiver fortsat vil kunne lægge vægt på f.eks. erfaring og tidligere beskæftigelse inden for samme branche i forbindelse med rekruttering, hvis sådanne kriterier er sagligt begrundede og proportionale i forhold til det pågældende arbejde.

Dansk Erhverv anbefaler
Selvom loven først træder i kraft d. 1. juli 2022, anbefaler Dansk Erhverv allerede nu, at virksomheder begynder at se nærmere på rekrutteringssystemer og -processer for at sikre, at de lever op til den forventede ændring i forskelsbehandlingsloven.