Gemt

Generationsskifte i Conditori La Glace: ”Vi skal bygge videre på traditionerne – men vi skal også skrive vores eget kapitel”

28. marts 2022

Når Conditori La Glace i oktober 2025 fejrer 155-års fødselsdag, overlader Marianne Stagetorn Kolos ansvaret for konditoriet til sine to døtre, Maria og Laura.

 

”Ja, det kan godt være,” svarede Stagetorn Kolos-døtrene, da deres mor, Marianne Stagetorn Kolos, i gymnasieårene spurgte, hvad de ville med deres liv, og om der var kage involveret.

Og kage, det bliver der masser af i døtrenes liv.

8. oktober 2025 køber Maria Stagetorn Kolos og Laura Stagetorn Kolos det mere end 150 år gamle Conditori La Glace af deres mor, Marianne Stagetorn Kolos.

Dermed overgår familievirksomheden til 3. generation. Marianne Stagetorn Kolos købte selv konditoriet fra sin mor, forsvarsadvokat Merethe Stagetorn, i 1989.

LaGlace_1_.jpg

Konditoriets næste kapitel
De to søstre glæder sig til at overtage og føre det traditionsrige konditori videre.

”Vi skal finde vores egen vej inden for rammerne og bygge videre på traditionerne, men vi skal også skrive vores eget kapitel. Vi skal sørge for, at Conditori La Glace bliver ved med at være relevant i tiden. Det er en svær balance mellem at værne om traditionerne og fortsætte historien,” siger Laura Stagetorn Kolos.

De to søstre har allerede hver især sat deres præg på virksomheden.

Maria Stagetorn Kolos har eksempelvis opdateret Conditori La Glaces hjemmeside og webshop, så det er muligt at bestille på forhånd og via postordre.

”Det er virkelig brugbart, fordi vi blandt andet kan undgå at få tømt hylderne, når der kommer en turist og køber 30 dåser småkager. Samtidig kan vi se, at mange ønsker at bestille online,” siger Maria Kolos Stagetorn.

Laura Stagetorn Kolos har blandt andet styrket muligheden for at have sæsonmedarbejdere, hvilket har vist sig at være brugbart i spidsbelastningsperioder, fx ved juletid.

Konditoruddannelse og forventningsafstemning
De to unge kvinder har begge en handelsuddannelse, som de er ved at supplere med en konditoruddannelse. For, som de siger, det er nødvendigt at kunne håndværket.

Derudover bruger de tiden frem mod generationsskiftet på at tage medansvar for konditoriets drift og udvikling – og på at tale om alt det, der følger med at drive en virksomhed sammen.

”Det er vigtigt, at vi får talt om stort og småt, så vi er enige om, hvad der skal ske, når vi overtager styringen. Er der fx en af os, der drømmer om at male væggene i en ny farve eller at åbne flere butikker i Danmark eller udlandet,” siger Maria Stagetorn Kolos.

Og netop forventningsafstemning er afgørende for et succesfuldt generationsskifte, siger Marianne Stagetorn Kolos.

”Alle tænkelige scenarier skal tales igennem. For selvom man er i familie, kan man sagtens være uenige om mange ting. Det er bare svært at gå hver til sit, fordi det er et familieforetagende. Det værste, der kan ske, er, at Conditori La Glace skulle splitte familien ad,” siger Marianne Stagetorn Kolos, som opfordrer sine døtre til at opsøge en erhvervspsykolog, som kan hjælpe dem med at finde et fælles sprog.

Marianne Stagetorn Kolos har selv planer om at trække sig tilbage, når døtrene overtager virksomheden.

”Jeg har set mange generationsskifter, hvor der sidder en gammel stodder ovre i hjørnet og ikke kan slippe tøjlerne og ikke kender sin besøgelsestid. Det fungerer bare ikke, og det hæmmer udviklingen og motivationen.”

Vi køber virksomheden
Det er endnu ikke besluttet, hvordan Maria Stagetorn Kolos og Laura Stagetorn Kolos skal finansiere købet af familievirksomheden, og til hvilken pris de skal købe den.

”Man skal tænke sig godt om, når der laves et generationsskifte. Vi har ikke en kæmpe opsparing, som vi kan bruge på at drive forretningen videre,” siger Laura Stagetorn Kolos.

Men det bliver ikke en gratis omgang, lyder det fra alle tre familiemedlemmer.

”Det værste, man kan sige til os, er, at vi er forkælede. Det er det største dis, du kan komme med. Vi får ikke ting foræret,” siger Maria Stagetorn Kolos, mens Laura Stagetorn Kolos nikker.

Familien skal have talt med en revisor og fundet ud af, hvordan de griber det herfra, så det er rimeligt for begge parter.

”Ingen skal komme og sige: Det var godt nok en fin gave, du gav der,” siger Marianne Stagetorn Kolos.

Gode råd til generationsskifte

Råd fra Familien Stagetorn Kolos til andre familier, der står over for et generationsskifte.

Start i god tid for at få medarbejderne med
Et generationsskifte i en familieejet virksomhed, hvor ejerne spiller en central rolle i den daglige drift, vedrører alle i virksomheden.

Inddrag næste generation hurtigt
Næste generation skal inddrages i møder, beslutninger og overvejelser så tidligt som muligt. Det at drive virksomhed handler ikke kun om køb og salg, men også om markedsføring, økonomi, HR, regulering, kriser og succeser.

Forventningsafstemning er afgørende
Sørg for at få talt tingene rigtig godt igennem. Selvom man er i familie, kan man godt være uenige. Man kan bare ikke så let gå hver til sit da det er et familieforetagende. Gå eventuelt til en erhvervspsykolog, som kan stille de rigtige spørgsmål og hjælpe parterne med at finde et fælles sprog.

Slip tøjlerne når næsten generation har taget over
Det er vigtigt at kunne give slip og lade den næste generation lede slagets gang.

Rammevilkår i konditorbranchen

Konditorbranchen har et højt fagligt niveau, og folk spiser stadig meget kage. Men branchen er udfordret på andre parametre, fortæller familien Stagetorn Kolos.

Private bagere
Der er mange private bagere, der er blevet influencere og bager derhjemme, men ikke er underlagt fødevaretilsyn med mere.

Mangel på arbejdskraft
Conditori La Glace mangler i øjeblikket 1-2 konditorer og har haft store vanskeligheder med at finde en opvasker.