Gemt

Krav om håndtryk til personer af det modsatte køn kostede 25.000 kr. i godtgørelse

Nyhed

Dansk Erhverv | Personale - marts 2022

Det var i strid med forskelsbehandlingsloven, at en skole stillede krav om, at en lærerstuderende i praktik på skolen skulle give hånd til alle personer uanset deres køn. En kvindelig lærerstuderende, der af religiøse årsager ikke ville give hånd til en mandlig praktikvejleder, fik derfor tilkendt en godtgørelse på 25.000 kr.

 

Forskelsbehandlingsloven
Det følger af forskelsbehandlingsloven, at en arbejdsgiver ikke – hverken direkte eller indirekte – må forskelsbehandle lønmodtagere på grund af religion eller tro.

Der foreligger indirekte forskelsbehandling, når en bestemmelse, et kriterium eller en praksis, der tilsyneladende er neutral, vil stille personer med en bestemt religion eller tro ringere end andre personer, medmindre den pågældende bestemmelse, betingelse eller praksis er objektivt begrundet i et sagligt formål, og midlerne til at opfylde det er hensigtsmæssige og nødvendige.

Hvis en person, der anser sig for krænket, påviser faktiske omstændigheder, som giver anledning til at formode, at der er udøvet direkte eller indirekte forskelsbehandling, påhviler det modparten at bevise, at ligebehandlingsprincippet ikke er blevet krænket.

Sagen kort
En kvindelig muslimsk lærerstuderende skulle i forbindelse med et praktikophold deltage i et velkomstmøde på den skole, hun havde fået tildelt som praktiksted. Til velkomstmødet ønskede den kvindelige lærerstuderende af religiøse årsager ikke at give hånd til en mandlig praktikvejleder. Hun hilste i stedet på den mandlige praktikvejleder ved at placere sin højre hånd på venstre bryst og bøje hovedet.

Efter velkomstmødet blev den kvindelige lærerstuderende indkaldt til møde på skolen som følge af, at hun ikke havde ønsket at give hånd til den mandlige praktikvejleder ved velkomstmødet.

På mødet stillede skolen som krav, at det var en betingelse for at fortsætte praktikforløbet, at den kvindelige lærerstuderende skulle give hånd til alle personer uanset deres køn. Da den kvindelige lærerstuderende afviste det, valgte skolen at stoppe praktikforløbet med øjeblikkelig virkning.

Ligebehandlingsnævnets afgørelse
Nævnet vurderede, at skolens krav, om at medarbejdere skulle give hånd til alle personer uanset deres køn, var et tilsyneladende neutralt krav, der ville stille personer med den kvindelige lærerstuderendes religiøse overbevisning ringere end andre.

Nævnet vurderede videre, at kravet var objektivt begrundet i det legitime formål at sikre ligebehandling mellem kønnene.

Nævnet vurderede dog også, at skolen ikke havde løftet bevisbyrden for, at det var nødvendigt at fastholde den praksis over for den kvindelige lærerstuderende for at opnå formålet om at sikre ligebehandling. Nævnet lagde i den forbindelse vægt på, at den lærerstuderende gerne ville have fysisk kontakt med eleverne på skolen, idet de var yngre end hende, samt at hun havde tilbudt, at hun kunne hilse på mænd og kvinder på samme måde. Nævnet fandt derfor ikke, at skolen havde redegjort tilstrækkeligt for, hvorfor formålet om at sikre ligebehandling ikke kunne opnås på anden vis.

Den kvindelige lærerstuderende fik på den baggrund medhold i klagen og blev tilkendt en godtgørelse på 25.000 kr.

Dansk Erhverv bemærker
Afgørelsen viser, at en arbejdsgivers krav om, at medarbejdere skal give hånd til alle personer uanset deres køn, kan være i strid med forskelsbehandlingslovens beskyttelse mod indirekte forskelsbehandling på grund af religion og tro, hvis arbejdsgiveren ikke kan redegøre for nødvendigheden af kravet.

Det anbefales medlemmer af Dansk Erhverv at kontakte os, hvis I står i en situation, hvor et adfærdskrav kolliderer med en af jeres medarbejderes religiøse overbevisning.