Gemt

Ligestilling handler også om kultur

Det er sjældent, at ordene ’kulturkamp’ og ’advokater’ bliver brugt i samme sætning. Men det passer på Gorrissen Federspiels arbejde med at øge diversitet og ligestilling. Som et af landets største advokathuse har Gorrissen Federspiel gennem de seneste år arbejdet målrettet for at skabe en mere inkluderende arbejdskultur for at tiltrække og fastholde alle talenter.

Nyhed

02. marts 2022

I dag er over 60% af de danske jurastuderende kvinder. Ser man på Gorrissen Federspiel medarbejderstab, afspejler det sig også i fordelingen af advokatfuldmægtige og advokater, hvor der er en højere andel af kvinder end mænd.


Men ligesom andre store advokathuse – og rådgivningsbranchen som helhed - har kønsfordelingen endnu ikke smittet af på den øverste partnerkreds. Ifølge tal fra Advokatrådet udgør kvinder blot 14% af partnerne i landets 10 største advokathuse.


Målrettet fokus nødvendigt
Selvom der i den offentlige debat er en stigende utålmodighed for at få flere kvinder repræsenteret i de øverste ledelseslag, så er der ikke noget quick fix. Det handler om det lange seje træk, hvor man som Gorrissen Federspiel målrettet arbejder med kulturen for at skabe forandring.
For Sara Jursic, HR-direktør i Gorrissen Federspiel, handler det lige så meget om at have fokus på hele rammen omkring arbejdslivet. I dag stiller unge mennesker – uanset køn - nogle andre krav til arbejdslivet og privatlivet.


Sara Jursic fortæller, at Gorrissen Federspiel har stort fokus på at skabe en kultur baseret på nærhed og fortrolighed mellem medarbejderne og de nærmeste partnere, hvor det er helt naturligt også at tale trivsel, udvikling og karriere.


Ifølge Sara Jursic handler det først og fremmest om en forventningsafstemning i forhold til, at der er særlige krav til dét at arbejde i advokatbranchen. Klienterne har stærke og berettigede forventninger til en høj service, som stiller krav om tilgængelighed. Som Covid-19 har vist os, kan tilgængelighed imidlertid godt kombineres med mere fleksibilitet.


”Vi vil gerne tilbyde vores medarbejdere fleksibilitet i hverdagen. Her betyder det meget at have mulighed for at kunne tilrettelægge sit arbejde, så der er plads til at hente børn eller løbe en tur i løbet af dagen, og så koble op igen hjemmefra senere. Derfor tilbyder vi også de medarbejdere, hvor det giver mening, at de kan arbejde hjemmefra,” siger Sara Jursic.


Hun nævner, at man hele tiden kigger på, hvordan man bedst muligt skaber rammerne for et holdbart arbejdsliv. Et tiltag, der for nylig blev introduceret, er et tilbud om take-away, som man kan tage med hjem fra arbejde, så man fremfor at bruge tiden på indkøb og madlavning i stedet kan bruge tiden sammen med sin familie. ”På den måde er vi med til at understøtte balancen mellem arbejds- og privatliv”, siger Sara Jursic.


Plads til individuelle karrievalg
Når man arbejder med kultur er det også vigtigt at holde fast i, at der ikke kun er én vej i en karriere. Faktisk er der flere veje til et godt og spændende arbejdsliv, og det skal være muligt - alt afhængig af medarbejderens livssituation – at tilrettelægge fremdriften af karrieren såvel som selve karrierevejen i det tempo, der passer bedst for den enkelte. Derfor har Gorrissen Federspiel indført en fleksibel deltidsmodel, der tager udgangspunkt i den enkelte medarbejder. Som Sara Jursic siger, findes der ikke en ”one-size-fits-all”-løsning, når det handler om mennesker. Det handler om at være åben og tilgodese de individuelle behov.


Derfor har Gorrissen Federspiel også indført løbende barsel check-ins både før, under og efter barselsorlov. Virksomheden oplever ligeledes, at stort set alle nybagte fædre gør brug af muligheden for de 12 ugers betalt fædre- og forældreorlov.


Gorrissen Federspiel er optaget af at fastholde medarbejderne efter endt forældreorlov, hvilket bl.a. betyder at der udbetales en fastholdelsesbonus, svarende til det pensionsbidrag GF ville have indbetalt, såfremt medarbejderen modtog løn i orlovsperioden. Det er et konkret og vigtigt skridt for at sikre, at kvinder ikke også falder bagud, når det handler om pension.


Det er et afgørende vigtigt parameter, som signalerer, at Gorrissen Federspiel både tager et samfundsansvar og respekterer medarbejdernes livssituation. , ligesom det også handler om at få skabt en mere lige repræsentation af kandidater til seniorroller og ledende stillinger, som med tiden vil danne fundamentet for en mere mangfoldig partnerkreds.


Så hvordan ser fremtiden ud?
Der er ikke nogen tvivl om, at en del af forklaringen på, at der ikke er nok kvinder, der tager de sidste karrierehop op i den øverste ledelse, kan findes i kulturen. Det gælder både i virksomhederne, men også i samfundet som helhed.


Selvom Gorrissen Federspiel er et godt eksempel på, hvordan virksomhederne kan arbejde målrettet med at give plads til de individuelle karrierevalg, så er der grænser for, hvor meget virksomhederne selv kan rykke. Det er også et samfundsansvar at sikre, at rammerne er til stede, så familierne har mulighed for at få enderne til at mødes i en travl hverdag.


Derfor mener Dansk Erhverv, at det er vigtigt, at politikerne fokuserer på at gøre det nemmere at balancere karriere og familieliv. Det handler bl.a. om at give familierne mulighed for at få hjælp til praktiske gøremål. Her foreslår Dansk Erhverv bl.a. at øge servicefradraget, så det er muligt at trække rengøring og børnepasning fra i skat og styrke mulighederne for hjælp på hjemmefronten via bruttolønsordningen.