Gemt

Udspil til sundhedsreform med vigtigt fokus på offentlig-privat samarbejde

15. marts 2022

Regeringen har netop præsenteret sit sundhedsreformudspil. Der er nogle store udfordringer på sundhedsområdet i dag, herunder mangel på arbejdskraft, flere der får kroniske sygdomme og et nært sundhedsvæsen, der ikke har høj nok kvalitet. Det er positivt, at regeringen nu tager fat på at løse nogle af disse udfordringer.

Dansk Erhverv hilser flere af forslagene velkommen, og i særlig grad de forslag der lægger op til en national plan for mennesker med kronisk sygdom, en styrkelse af samarbejdet mellem de offentlige og private aktører, og øget anvendelse af data og digitalisering på sundhedsområdet.  Dog havde Dansk Erhverv gerne set, at regeringens udspil i højere grad anerkendte betydningen af investeringer i sundhed som en del af fremtidens sundhedsvæsen.

En ny retning for forebyggelse og styrket kvalitet i det nære sundhedsvæsen er et af de centrale omdrejningspunkter i regeringens sundhedsreformudspil. Et udspil, der er i tråd med Dansk Erhvervs mål om et sundhedsvæsen i verdensklasse, hvor patienter får den mest innovative behandling af højeste kvalitet.

”Det er glædeligt, at regeringen prioriterer samarbejdet mellem de offentlige-private aktører, herunder opbakning til Erhvervsfyrtårnet i Region Hovedstaden, som bl.a. tæller Danish Life Science Cluster, Novo Nordisk, Københavns Universitet, DTU. Samt etableringen af center for Sund Vægt sammen med Novo Nordisk Fonden. Udvikling af fælles løsninger på sundheds- og velfærdsområdet står også højt på vores dagsorden senest eksemplificeret med vores nyligt nedsatte Velfærdsråd, hvor vi har samlet en række aktører til at komme med bud på, hvordan vi styrker samarbejdet om fælles løsninger,” siger Katrina Feilberg, markedschef for sundhed og life science i Dansk Erhverv, der også finder det positivt, at regeringen har fokus på udvikling af digitale løsninger i det nære sundhedsvæsen, og bedre anvendelse af sundhedsdata når det gælder kronikere. Her står de private aktører klar til at hjælpe.

Ny retning for forebyggelse
I reformudspillet stilles der også skarpt på forebyggelse og folkesundhed. Et initiativ og en retning, som Dansk Erhverv hilser velkommen.

”Det er overordnet positivt, at der også er en øget opmærksomhed på forebyggelse. Dansk Erhverv støtter derfor regeringens forslag om en 18-års salgsaldersgrænse for al alkohol. En ensartet salgsaldersgrænse i detailhandlen vil gøre reglerne mere simple og dermed nemmere at håndhæve. Det er dog vigtigt, at der fra politisk side er øget fokus på den uorganiserede del af detailhandlen fx kioskmarkedet, så restriktioner på nogle butikker ikke blot sender handlen over til konkurrerende formater,” siger Katrina Feilberg, og fremhæver fokus på kvalitet i udspillet.

Kvalitet i det nære sundhedsvæsen og tid til den enkelte patient
”Det er vigtigt, at der nu præsenteres en national kvalitetsplan for mennesker med kroniske sygdomme. Et initiativ Dansk Erhverv længe har efterlyst. Det er essentielt, at vi får styrket fokus på data og digitalisering på kronikerområdet samt kvalitetskrav i kommunerne. Dog appeller vi til, at de private i langt højere grad bliver tænkt ind, end tilfældet er i dag,” siger Katrina Feilberg og understreger, at netop private aktører også er væsentlige aktører, når det gælder tid og kvalitet til den enkelte patient:

”Dansk Erhverv ser gerne, at man udvikler muligheder for at drive partnerskabsklinikker sammen med private. Dette er der gode erfaringer med allerede. Og tilsvarende har vi en vigtig læring fra tiden med corona, hvor vi netop erfarede hvor hurtigt og effektivt, vi kan handle, når det offentlige og private arbejder sammen om eksempelvis udbud. De erfaringer skal vi klart bygge videre på. Dansk Erhverv er i den forbindelse altid klar til at indgå i drøftelser om netop et styrket offentligt-privat samarbejde,” siger Katrina Feilberg.

Der mangler større anerkendelse af investeringer i sundhed
Dansk Erhverv havde dog gerne set, at regeringens udspil i højere grad anerkendte betydningen af investeringer i sundhed som en del af fremtidens sundhedsvæsen.

”Vi skal grundlæggende ændre den måde, vi tænker økonomi i sundhedsvæsenet. I stedet for kun at opfatte behandlinger og indsatser som udgifter, bør vi se på de gevinster, det medfører for vores samfund på længere sigt, når vi investerer. For når man investerer i sundhed, så kaster det også positive effekter af sig, herunder arbejdsmarkedseffekter, og dem skal vi regne med, når vi bruger penge på danskernes sundhed,” siger Katrina Feilberg.

Kontakt

Sundhed og Life Science

Katrina Feilberg Schouenborg

Branchedirektør
Medarbejderprofil