{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
17. november 2022
Det siger ligelønsloven
En arbejdsgiver skal som udgangspunkt yde kvinder og mænd lige løn, herunder lige lønvilkår, for samme arbejde eller for arbejde, der tillægges samme værdi. Der kan dog være saglige og objektive grunde til at aflønne forskelligt.
En medarbejder, der er blevet forskelsbehandlet i strid med ligelønsloven, kan kræve lønforskellen udlignet fem år tilbage. Bliver en medarbejder opsagt, fordi vedkommende har bedt om lige løn, kan medarbejderen desuden få en godtgørelse.
Sagen kort
Sagen drejede sig om en kvindelig medarbejder, der blev ansat som butikschef i en større butikskæde i november 2019. Den pågældende butik var en af virksomhedens mindre omsættende butikker med kun 3-4 medarbejdere udover butikschefen selv.
Den 2. september 2020 modtog butikschefens leder en mail fra en af de ansatte i butikken, der udtrykte bekymring over butikschefens måde at behandle de ansatte på. Mailen indeholdt adskillige konkrete eksempler på situationer, der gjorde den ansatte utilpas og psykisk presset. Dertil kom, at øvrige medarbejdere også havde klaget over butikschefen.
Dagen efter videresendte butikschefens leder mailen til HR-afdelingen, hvori han udtrykte sin bekymring over klagerne og stillede spørgsmålstegn ved butikschefens fremtid i virksomheden.
Samme dag, som mailen blev videresendt til HR-afdelingen, skrev butikschefen en sms til lederen om, at arbejdspresset var så stort, og at hun enten ville have ”ligeløn” eller optjene overarbejde og afspadsering. Under en samtale den 4. september 2020, blev butikschefen opsagt med henvisning til klagerne over hende som leder.
Medarbejderen klagede herefter til Ligebehandlingsnævnet med påstand om, at hun lønmæssigt var blevet forskelsbehandlet i forhold til to mandlige kolleger, der også var butikschefer, og at opsigelsen var i strid med ligelønsloven. Under sagen kom det frem, at de to mandlige kolleger tjente op til 2.000 kr. mere om måneden end den kvindelige butikschef. Den kvindelige butikschef krævede både den lønmæssige forskel og en godtgørelse for at være blevet opsagt efter at have fremsat krav om ligeløn.
Ligebehandlingsnævnets afgørelse
Ligebehandlingsnævnet vurderede, at butikschefen ikke var blevet forskelsbehandlet lønmæssigt som følge af sit køn. Nævnet lagde vægt på virksomhedens oplysninger om et lønspænd, der var fastsat ud fra en række objektive kriterier, herunder erfaring, budgetstørrelse, omsætningsniveau og personaleansvar.
I forhold til opsigelsen fandt nævnet, at virksomheden havde løftet bevisbyrden for, at opsigelsen ikke var begrundet i butikschefens krav om ligeløn. Ved vurderingen lagde nævnet vægt på den tidsmæssige sammenhæng mellem lederens modtagelse og videresendelse til HR af klagen over medarbejderens ledelse og opsigelsen, som blev givet i umiddelbar tilknytning hertil.
Virksomheden blev herefter frifundet for alle krav.
Dansk Erhverv bemærker
Dansk Erhverv er tilfreds med afgørelsen, som viser, at det er muligt at løfte bevisbyrden for, at der ikke er sket lønmæssig forskelsbehandling begrundet i køn.
Afgørelsen viser også vigtigheden af, at virksomheder kan begrunde og dokumentere grunde til løndifferencer mellem køn for stillinger, hvor der udføres samme arbejde eller arbejde af samme værdi.
Kontakt Dansk Erhverv, hvis du har spørgsmål vedrørende ligeløn.
Nyheden er skrevet på baggrund af Ligebehandlingsnævnets afgørelse i KEN nr. 10208 af 12/10/2022.