Gemt

Hjemsendelse uden løn i force majeure-situation på grund af corona var ikke berettiget

Nyhed

Dansk Erhverv | Personale - 13.10.2022

Arbejdsretten har i en konkret sag vurderet, at det ikke var berettiget at hjemsende en medarbejderen uden løn grundet force majeure som følge af corona-pandemien, blandt andet fordi virksomheden havde adgang til at søge lønkompensation.

 

Hvad er force majeure?
Force majeure er en udefrakommende omstændighed, som det på forhånd er klart, at mennesker ikke kan afværge, fx naturkatastrofer.

Arbejdsretligt kan der være tale om force majeure, når omstændigheder finder sted, som en arbejdsgiver ikke kunne eller burde have forudset, og som arbejdsgiveren heller ikke kunne have afværget ved at foretage modforanstaltninger. Dette gælder dog ikke, hvis arbejdsgiver er nærmest til at bære risikoen. 

Den konkrete sag
En medarbejder, der var ansat som butikskontrollant hos et vagtfirma i en lufthavn, blev den 17. marts 2020 hjemsendt uden løn, da vagtfirmaets eneste kunde lukkede ned for brugen af butikskontrollanter i lufthavnen som følge af corona-pandemien.

Den 14. marts 2020 indgik regeringen, FH og DA en trepartsaftale om en midlertidig lønkompensationsordning for fyringstruede medarbejdere. Aftalen blev fulgt op af den efterfølgende lov om arbejdsgiveres og lønmodtageres retsstilling ved lønkompensation af virksomheder i forbindelse med COVID-19, som blev vedtaget den 24. marts 2020.

Vagtfirmaet søgte ikke lønkompensation for den hjemsendte medarbejder, men forlængede under hjemsendelsen den periode, hvor medarbejderen var hjemsendt uden løn, på ubestemt tid.

Medarbejderen ophævede ansættelsesforholdet den 14. maj 2020 og rejste efterfølgende krav om løn i hjemsendelsesperioden med henvisning til, at det var urimeligt, at medarbejderen skulle bære risikoen for force majeure situationen, når arbejdsgiveren havde mulighed for at søge lønkompensation.

Vagtfirmaet mente, at fravalget af lønkompensationsordningen var sagligt, da virksomheden i forvejen havde en presset økonomi, og at det ville påføre dem yderligere omkostninger, hvis de skulle betale løn til den hjemsendte medarbejder.

Arbejdsrettens dom
Arbejdsretten udtalte, at det efter praksis inden for arbejdsretten må anses for berettiget at hjemsende en medarbejder uden løn i tilfælde, hvor der indtræder en begivenhed, der forhindrer udførelse af arbejdet, og hvis indtræden arbejdsgiveren er helt uden indflydelse på og ikke har kunnet forudse. Dette gælder dog ikke, hvis risikoen herfor findes at burde bæres af arbejdsgiveren.

Under hjemsendelsen uden løn, som blev forlænget på ubestemt tid, blev medarbejderen sat i en situation, hvor såvel hans forsørgelsesgrundlag som hans tilknytning til virksomheden, herunder om han var forpligtet til at stå til rådighed for virksomheden eller kunne tage andet arbejde, igennem lang tid var behæftet med usikkerhed.

Henset til at virksomheden havde haft mulighed for at søge lønkompensation, fandt Arbejdsretten, at arbejdsgiveren måtte bære risikoen i dette tilfælde og skulle betale løn til medarbejderen.

Dansk Erhverv bemærker
Dommens resultat er konkret begrundet, men det er positivt, at Arbejdsretten anerkender muligheden for hjemsendelse uden løn med henvisning til force majeure.  

Det understreges dog, at der altid skal foretages en konkret vurdering, og vi anbefaler derfor, at virksomhederne kontakter Dansk Erhverv, inden man benytter sig af denne mulighed.

Dommen blev afsagt af Arbejdsretten den 22. september 2022 og kan findes her.  (sag nr.: 2022-5 (tidligere 2020-1127)