Gemt

Inflationen kan give store stigninger i huslejen

17. oktober 2022

Rigtig mange erhvervslejekontrakter indeholder en bestemmelse om, at lejen hvert år kan/skal reguleres med udviklingen i nettoprisindekset og derfor har Dansk Erhverv fået en del henvendelser fra medlemmer, der spørger, hvad den stigende inflation betyder for deres husleje. Med den nuværende inflation kan det betyde huslejestigninger på 10 procent, men der findes også et nettoprisindeks uden energi, hvor stigningen er væsentligt mindre. 

 

Der kan ikke uden videre ændres i allerede indgåede lejeaftaler, men hvis du står foran at skulle indgå en lejeaftale, er det vigtigt, at du overvejer, hvordan en eventuel reguleringsbestemmelse kommer til at se ud. Du og din udlejer kan nemlig frit vælge, hvordan en eventuel regulering af lejen skal ske, og der er flere mulige løsninger. 

  • En fast regulering: Med en fast regulering på for eksempel 2,5 procent opnår du en forudsigelighed i forhold til, hvordan udviklingen i din husleje vil være.
     
  • En maksimal stigning: Det kunne være en bestemmelse om, at lejen reguleres med nettoprisindekset, dog maksimalt 4 procent. Her vil du have sikkerhed for, hvor meget huslejen maksimalt vil kunne stige. 
  • Regulering med nettoprisindekset: Her vil du ikke have sikkerhed for, hvad stigningen bliver, men vil til gengæld opleve en lav stigning, når inflationen er lav. 

  • Regulering med nettoprisindekset uden energi (se nedenfor): Her vil du fortsat ikke have sikkerhed for, hvor stor stigningen vil blive, men i perioder med stærkt stigende energipriser vil du kunne opleve en mindre stigning i lejen end med det almindelige nettoprisindeks. 

Hvad hvis jeg allerede har fået at vide, at min husleje skal stige

Vi har allerede hørt fra en del medlemmer, der har fået at vide, at deres husleje vil blive hævet med nettoprisindekset. Hvis du også har fået at vide, at din husleje skal stige, så opfordrer vi dig til at gøre følgende:

  • Tjek din lejekontrakt: Din udlejer kan kun regulere lejen i overensstemmelse med, hvad der står i kontrakten. Kontroller derfor, hvad der står om årlig regulering.
  • Kontakt din udlejer, hvis du mener, at reguleringen er i strid med lejekontrakten.

Du kan også altid kontakte din udlejer og høre, om I kan aftale en mindre stigning end den, der er aftalt i lejeaftalen. Det er dog ikke noget udlejer er forpligtet til at gøre.

Forskel i nettoprisindekset med og uden energi

Danmarks Statistik laver også et nettoprisindeks, hvor stigningerne i energipriserne er taget ud og det giver i den nuværende situation en stor forskel på de to indeks. I nedenstående figur har vi vist udviklingen i nettoprisindekset henholdsvis med og uden energi inkluderet. 

Figur 1: Årlig vækst i pct. for nettoprisindekset i alt og ekskl. energi

huslejestigning.png

Tabel 1: Eksempelberegninger for huslejestigninger ved brug af nettoprisindekset i alt og ekskl. energi

 

Huslejestigning (kr.)

Huslejestigning (kr.)

Husleje (pr. måned)

Nettoprisindeks

Nettoprisindeks ekskl. energi

20.000

1.820

1.280

50.000

4.550

3.200

100.000

9.100

6.400

Kilde: Dansk Erhverv pba. Danmarks Statistik, PRIS114
Note: Prisudviklingen for november 2021 til november 2022 er anvendt

Hvis du er medlem af Dansk Erhverv kan du altid kontakte vores erhvervsjurister, hvis du har spørgsmål vedrørende din erhvervslejekontrakt eller du skal til at indgå en erhvervslejeaftale.

Kontakt

Handel

Bo Dalsgaard

Fagchef for Forbrugeraftaler og Forbrugerklagesystemer
Medarbejderprofil