Gemt

Ny faglig voldgift: Skal en arbejdsgiver overholde flere overenskomster for samme arbejde?

Nyhed

Dansk Erhverv | Personale – 13.10.2022

Spørgsmålet i sagen var, om en virksomhed var bundet af én overenskomst for alle fremtidige lokationer, eller om der konkret var mulighed for at anvende en anden overenskomst på en ny lokation. Det særlige i sagen var, at der var tale om samme type arbejde på begge lokationer. I en faglig voldgift fik Dansk Erhverv, på vegne af virksomheden, medhold i, at det konkret var muligt at anvende en anden overenskomst på den nye lokation.

 

Baggrunden for sagen
En virksomhed tiltrådte i 2006 Fællesoverenskomsten mellem DI og 3F Transport for noget lagerarbejde på virksomhedens lokation i Rødovre, som senere flyttede til Brøndby. Overenskomsten blev indgået, efter at flere kommuner havde truet med at opsige samarbejdet med virksomheden, hvis ikke virksomheden indgik overenskomst. Kommuner henviste i den forbindelse til Fællesoverenskomsten mellem DI og 3F. I 2010 stiftede virksomheden et nyt selskab, og indgik ligeledes aftale med samme forbund om overenskomstdækning af lagerarbejde for dette selskab.

I 2017 skiftede virksomheden arbejdsgiverforening og i den forbindelse blev der afholdt tilpasningsforhandlinger og overenskomstgrundlaget for de to selskaber blev omskrevet til Lageroverenskomsten mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og 3F Transport.

I forbindelse med at virksomheden stod foran at åbne en ny lokation i Aarhus, valgte virksomheden at anvende Funktionæroverenskomsten mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og HK på denne lokation.

Overenskomster på flere lokationer
Der opstod herefter en tvist om, hvorvidt virksomheden var berettiget til at anvende Funktionæroverenskomsten på den nye lokation, når der var tale om samme type arbejde, som det der blev udført på virksomhedens lokation i Brøndby. Sagen blev herefter videreført til afgørelse ved faglig voldgift.

Under sagen gjorde forbundet yderligere gældende, at virksomheden, ved at lade sig omfatte af Lageroverenskomsten for samme type arbejde i Brøndby, var forpligtet til at anvende lageroverenskomsten på alt arbejde og herunder alle fremtidige lokationer inden for lageroverenskomstens faglige dækningsområde. Opmanden startede med at afvise, at forbundet havde godtgjort et sådan krav, og spørgsmålet i sagen omhandlede herefter alene lokationen i Aarhus.

Delvist overlappende overenskomster
Både Lageroverenskomsten eller Funktionæroverenskomsten omfatter lagerarbejde, men uden at angive noget nærmere om dækningsområdet. Det følger af fagretlig praksis, at de to overenskomster er delvist overlappende med hver sit traditionelle kerneområde. I en sådan situation er det efter fast arbejdsretlig praksis accepteret, at en arbejdsgiver, ud fra driftsmæssige hensyn, kan henføre arbejdet til den mest nærliggende overenskomst, medmindre andet er aftalt.

Til forskel fra den øvrige praksis var det særlige i denne sag, at der allerede var indgået overenskomst for den samme type af arbejde på virksomhedens lokation i Brøndby. Opmanden i sagen kom dog frem til, at det i hvert fald i denne situation, hvor den oprindelige overenskomst var indgået med en lokal afdeling af forbundet, og hvor virksomheden var lokalt baseret, og hvor der i øvrigt havde været et stort behov for at supplere Lageroverenskomst gennem indgåelse af lokalaftaler, afskar det ikke virksomheden fra at beslutte at anvende en anden overenskomst på en anden lokation. Det var en forudsætning, at der forelå driftsmæssige hensyn, og at beslutningen om at pege på Funktionæroverenskomsten var sagligt begrundet.

Blandt andet henset til arbejdets karakter og virksomhedens driftsmæssige behov i forbindelse med tilrettelæggelsen af arbejdet, kom opmanden frem til, at der samlet set ikke var grundlag for at kritisere virksomhedens beslutning om at henføre arbejdet på den nye lokation i Aarhus til Funktionæroverenskomsten.

Dansk Erhverv bemærker
Afgørelsen bygger videre på en fast arbejdsretlig praksis, og slår fast, at når to overenskomster er delvist overlappende, må det i en sådan situation accepteres, at en arbejdsgiver, medmindre andet er aftalt, ud fra driftsmæssige hensyn kan henføre alle medarbejdere til den overenskomst, som arbejdet mest nærliggende henhører under. Ved vurderingen af hvilken overenskomst skal man blandt andet se på karakteren af det omhandlede arbejde.

Dansk Erhverv førte sagen for virksomheden.