Gemt

Opsagt efter klage over klap bagi fra chefen – godtgørelse på 420.000 kr.

Nyhed

Dansk Erhverv | Personale – 06.10.2022

Det var i strid med ligebehandlingsloven, at en direktør bukkede en kvindelig medarbejder forover og klappede hende bagi foran en mandlig kollega. Det var ligeledes i strid med loven, at kvinden efterfølgende blev opsagt som følge af episoden. Ligebehandlingsnævnet tilkendte kvinden en samlet godtgørelse på 420.000 kr.

 

Reglerne i ligebehandlingsloven
Det følger af ligebehandlingsloven, at en arbejdsgiver skal behandle mænd og kvinder lige under såvel ansættelsen som ved afskedigelse. Dette gælder også i relation til seksuel chikane, som anses for at være forskelsbehandling på grund af køn.

Hvis en medarbejder anser sig for krænket, skal denne kunne påvise faktiske omstændigheder, der giver anledning til at formode, at der er udøvet direkte eller indirekte forskelsbehandling. Kan medarbejderen dette, vil arbejdsgiveren herefter skulle bevise, at ligebehandlingsprincippet ikke er blevet krænket. 

Sagen kort
En kvindelig medarbejder var ansat som sælger i en IT- og konsulentvirksomhed. I forbindelse med en rygepause bukkede den mandlige administrerende direktør kvinden forover og klappede hende bagi foran en kollega. Den kvindelige medarbejder blev meget påvirket af episoden og gjorde efterfølgende direktøren opmærksom på, at hun følte sig krænket, og hun gjorde det også klart, at hun ikke ønskede at være en del af arbejdspladsens kultur.

Direktøren mente ikke, at episoden havde haft til formål at være krænkende, men derimod, at der havde været tale om et venskabeligt skub på hoften og undskyldte efterfølgende.

Efter nogle uger med korrespondance frem og tilbage, hvor der blandt andet var drøftet muligheden for en fratrædelsesaftale, valgte virksomheden at opsige kvinden med den begrundelse, at hun i sine mails havde gjort det klart, at hun ikke ønskede at fortsætte samarbejdet.

Ligebehandlingsnævnets kendelse
Ligebehandlingsnævnet vurderede, at direktørens handling udgjorde seksuel chikane i strid med ligebehandlingsloven. Nævnet lagde særlig vægt på, at episoden var egnet til og havde den virkning at krænke medarbejderens værdighed. Nævnet udtalte endvidere, at direktørens efterfølgende undskyldning og forklaring om, at episoden var et udtryk for hans barnlige og spøgende væremåde, ikke var tilstrækkeligt til at bevise, at ligebehandlingsprincippet ikke var krænket.

Nævnet tilkendte som følge heraf medarbejderen en godtgørelse på 40.000 kr. Ved fastsættelsen lagde nævnet vægt på, at den seksuelle chikane bestod af fysisk berøring, som blev begået af virksomhedsejeren, og at det skete foran en mandlig kollega.

Som følge af den umiddelbare sammenhæng mellem episoden og den efterfølgende opsigelse vurderede nævnet, at medarbejderen havde påvist faktiske omstændigheder, der gav anledning til at formode, at hun i forbindelse med opsigelsen blev udsat for forskelsbehandling på grund af køn. Virksomheden havde ikke bevist, at ligebehandlingsprincippet ikke var blevet krænket, og kvinden blev derfor tilkendt en godtgørelse på 380.000 kr., svarende til ca. ni måneders løn. Medarbejderen fik således en samlet godtgørelse på 420.000 kr. for den seksuelle krænkelse og den efterfølgende opsigelse som følge af klagen over episoden.

Dansk Erhverv bemærker
Afgørelsen viser, at virksomheder bør have stort fokus på sager om påstået seksuel chikane og den korrekte håndtering heraf, og at det vil være forbundet med stor risiko umiddelbart at skride til opsigelse af den part, som føler sig krænket.

Godtgørelsesniveauet på 40.000 kr. er i tråd med nyere praksis om en højere godtgørelse for seksuel chikane på arbejdspladsen end hidtil.

Dansk Erhverv anbefaler medlemmerne at kontakte os for rådgivning i sager vedrørende håndtering af seksuel chikane.

Nyheden er skrevet på baggrund af Ligebehandlingsnævnets kendelse nr. 9959 af 22/08/2022, Journal nr. 20-56252.