; ;
Gemt

Stor solcelleinvestering giver varme på glasværket

07. oktober 2022

Levende glaspustere på museet, internationale særudstillinger, 42.000 stykker Holmegaard glas og 6000 stykker Kähler keramik. Holmegaard Værk i Holmegaard ved Næstved er et museum i udvikling. Også når det kommer til den grønne omstilling.

”Det er en kold tid, som vi lever i. Alle går rundt og fryser”. Sådan sang nationalskjalden Kim Larsen om fabrikslivet på Østre Gasværk.

Men på Holmegaard Værk ved Næstved, er der ingen ændringer på temperaturen i museets magasiner på trods af energikrise.

Og det er positivt, da de mange genstande helst skal befinde sig i de helt rigtige temperaturer.

Netop derfor var det ekstra vigtigt, at museet satte skub i de grønne investeringer, da de tidligere på året kunne fornemme, hvor det bar hen med elpriserne.

Der blev investeret i solcelleanlæg for 3 millioner kroner, der placeres på museets tag.

I alt 1100 kvadratmeter solceller sørger nu for, at museet producerer næsten 400.000 kWh og ovenikøbet producerer overskudsvarme.

”Det kommer til at give os en årlig besparelse på 2,5 millioner kroner her under energikrisen, så investeringen er meget hurtigt tjent ind” lød det fra museets direktør, Keld Hansen, da han viste adm. Direktør, Brian Mikkelsen og Vicedirektør, Mette Feifer, rundt på museet.

”Og så har vi også her på glasværket udskiftet vores gasovn med en elovn. Det er helt vildt, som prisen på gas stiger i øjeblikket. Så vi kan opnå en stor besparelse på udskiftningen” lød det fra Keld Hansen.  

Keld Hansen er direktør for Museum SydøstDanmark, der dækker over Borgcenteret i Vordingborg, den kommende Borgring i Lellinge ved Køge, Camønoen, Køge Museum og andre små lokale museer.

Og netop derfor er det et stort ønske fra Keld Hansen at undersøge, om det er muligt at kunne bruge overskudsvarmen fra Holmegaard Glasværk og kanalisere den ud til nogle af de øvrige museer.

Et budskab, som Dansk Erhverv tog med tilbage til Børsen for at undersøge, hvilke muligheder der er.

Picasso og Lyngvild
Holmegaard Værk har udover deres faste udstilling mange initiativer og særudstillinger i gang. Siden sommeren har museet blandt andet kørt med en udstilling med 42 keramiske værker af Pablo Picasso. Udstillingen kører en måned endnu, så man kan stadig nå at få oplevelsen af Picassos værker.

Men Museum Sydøstdanmark har også fokus på de mere nutidige udstillinger, som både skaber debat og fulde huse.

I samarbejde med Jim Lyngvild er der eksempelvis netop nu en udstilling ved navn ”Magtens dronninger & blod & diamanter” på Danmarks borgcenter.

En udstilling, der slår rekorder – men som også skaber debat.

”Men det betyder også at antallet af vores besøgende er fordoblet – der kommer en helt ny målgruppe på museerne med hans udstillinger” lyder det fra Keld Hansen, der også nævner udstillingen ”Vølver, Guld og Guder” på Køge Museum med Jim Lyngvild som et stort tilløbsstykke.

Brian Mikkelsen var slet ikke i tvivl om at Holmegaard Værk kunne være et sted, han ville vende tilbage til for at fordybe sig mere i museets tilbud,

”Jeg bliver enormt begejstret over at besøge museer som Holmegaard Værk. Det drive, den opfindsomhed og den kreativitet, som man med det samme mærker, når man kommer ind ad døren, er virkelig inspirerende.”

En grøn fremtid
Museum SydøstDanmark er slet ikke i tvivl om at man også i fremtiden vil tænke grønne løsninger ind i så meget som muligt.

På Borgringen, der er i gang med at blive etableret i Lellinge syd for Køge, er der tænkt i grøn opvarmning fra starten.

Brian Mikkelsen var meget interesseret i at høre om museets erfaringer med grøn omstilling.

”Det er nogle meget bemærkelsesværdige initiativer de har gjort sig herude. Og det viser også bare hvor vigtigt det kan være at omstille sig – især i disse tider.”

Kontakt

Sundhed, velfærd & oplevelse

Mette Feifer

Vicedirektør
Medarbejderprofil
Klima, energi og miljø

Ulrich Bang

Underdirektør
Medarbejderprofil