Gemt

Syv forslag der kan løse tillids- og kvalitetskrisen i ældreplejen

20. oktober 2022

Ældreplejen står over for en tillids- og kvalitetskrise. Det viser eksemplerne fra Aarhus, Helsingør og nu senest Køge om uværdig behandling af ældre med al tydelighed.

Løsningen er ét samlet statsligt ældretilsyn, øget prisgennemsigtighed i ældreplejen og mere frit valg for borgeren.


Mangel på tillid, en ændret demografi med langt flere ældre og en mangel på hænder understreger behovet for at tage livtag med de grundlæggende strukturer på ældreområdet og løse tillids- og kvalitetskrisen. En dugfrisk analyse fra Dansk Erhverv underbygger tendensen og viser desuden, at kun hver tiende af de kommende ældre forventer at modtage velfærdstilbud af god kvalitet i fremtiden. Analysen viser også, at det kun er 13 pct., der vil vælge et kommunalt plejehjem, hvorimod 38. pct. ville foretrække et privat plejehjem.

”Vi ser mange udfordringer på velfærdsområdet ramle sammen samtidig. Det bliver vi nødt til at gøre noget ved nu. Den seneste sag fra Køge understreger, at vi har en tillidskrise på ældreområdet i Danmark. Derfor har Dansk Erhverv længe foreslået grundlæggende ændringer på området. Tilsynet skal samles i ét statsligt tilsyn, så kommunerne ikke længere fører tilsyn med sig selv. Derudover skal vi have langt mere prisgennemsigtighed på området, så det bliver tydeligt, om et plejehjem er godt eller dårligt drevet. Endelig er borgerens frie valg og kendskab til frit valg en forudsætning for, at borgerne kan vælge kvalitet til og fra. Det er tiltag, som skulle være indført for længst”, siger Troels Yde Toftdahl, markedschef for Velfærd & Samfund i Dansk Erhverv.

7 anbefalinger til verdens bedste ældrepleje.pdf

Dansk Erhverv har på den baggrund følgende 7 anbefalinger, som kan bringe ældrevelfærden ud af tillids- og kvalitetskrisen:

Aktiv information om det frie valg

Dansk Erhverv foreslår, at:

  • der ansættes en uvildig ældrevejleder, som har ansvaret for at informere om – og bistå bestilling af - relevante ydelser. Ældrevejlederen skal være uafhængig af den kommunale visitation og drift og skal således ikke referere til kommunen. Dette for at sikre en uvildig rådgivning til borgeren.
  • der skal være åbenhed om kvalitet og pris på hvert enkelt plejehjem – uanset om de er kommunale, selvejende eller private. Det skal inkludere oplysninger om pris, sygefravær, kvalitet og tilfredshed blandt medarbejdere og borgere. 

Udfordrede kommunale plejehjem skal sendes i udbud

Dansk Erhverv foreslår, at:

  • driften af problematiske kommunale plejehjem skal sættes i udbud hos private aktører.
  • kommunerne selvfølgelig ikke skal føre ældretilsyn med sig selv. Derfor skal vi have et uafhængigt ældretilsyn, som skal sikre ensartethed på tværs af kommuner og virksomhedsformer. Tilsynsopgaven skal derfor fjernes fra kommunerne og lægges over i ét samlet statsligt tilsyn.

Lad erhvervslivet bidrage til fremtidens velfærd

Dansk Erhverv foreslår, at:

  • alle opgaver i udgangspunktet sendes i udbud, inden man beslutter sig for selv at levere ydelsen. Sådan sikrer vi, at man faktisk kan løse opgaven på den bedste måde til en bæredygtig pris.
  • man ved etablering af nye ældrecentre lader private – fx igennem et pensionsselskab – stå for at bygge og drive centret på kontrakt med kommunen. Det forbedrer både kommunens likviditet og kvaliteten af velfærden.
  • der ved valg af leverandør lægges vægt på det samlede tilbud - og at man dermed ikke alene fokuserer på prisen, men også kvalitet, således at ældre får bedste mulige tilbud. 

7 anbefalinger til verdens bedste ældrepleje

pdf

Download

Kontakt

Velfærd og samfund

Anders Nyberg Olesen

Politisk konsulent