; ;
Gemt

Tre vigtige digitale punkter i valgkampen - sæt spot på teknologiens potentiale

05. oktober 2022

Nu er det længe ventede valg udskrevet, og der er mange emner i luften. Et af de emner er digitalisering. Dansk Erhverv ønsker et fornyet politisk fokus på digitaliseringen og ny teknologis potentialer. Her peger vi på tre vigtige digitale punkter, der bør være essentiel i valgkampen.

 

Som samfund står vi overfor en række større kriser – klimaforandringer, energikrisen og en verdensorden i forandring. Vi har brug for nye løsninger til nye problemer. En vigtig nøgle til at kunne løse problemerne er nye teknologier. I Dansk Erhverv ønsker vi derfor et fornyet politisk fokus på digitaliseringens potentiale - det kan bidrage til, at udfordringerne vendes til muligheder.

For at vi kan komme et skridt tættere på at finde og understøtte teknologiske løsninger, sætter Dansk Erhverv fokus på tre digitale punkter, der bør være essentiel i valgkampen:

1. Digital klimakamp og energieffektivisering
Med Ruslands invasion af Ukraine følger i øjeblikket høje energipriser, som borgerne tydeligt kan mærke på pengepungen. Energieffektivisering er nu blevet en økonomisk nødvendighed. Dansk Erhverv peger på, at den offentlige sektor i samarbejde med erhvervslivet skal gå forrest ved at understøtte og indføre klimavenlige løsninger, der ved hjælp at dataanalyse, IoT og kunstig intelligens kan nedbringe ressourceforbruget og bidrage til at skabe smarte byer.

2. Digitale kompetencer – hele livet
Digitaliseringen er allestedsværende i vores samfund. Derfor er det altafgørende for sammenhængskraften, at vi ikke får store grupper af digitalt marginaliserede, der ikke forstår og kan navigere i det digitale univers. Det er en central del af den almene dannelse at forstå digitaliseringens påvirkning, så man både kan bruge og forholde sig kritisk til nye digitale løsninger

3. Ud med offentligt skrammel-it
Danmark har igennem et halvt århundrede været på en digital rejse, og fortidens investeringer er fordelagtige for nutidens borgere og samfund. Bagsiden af medaljen er dog, at dele af de offentlige it-systemer er forældet og kan ikke følge med nutidens politiske og tekniske krav. Dansk Erhverv foreslår en pensionsreform for aldrende it-systemer i den offentlige sektor.      

 

Dansk Erhverv foreslår:

  • Forsyningslovene skal revideres med henblik på at stille forsyningsdata fri til anvendelse for klimatiltag i forlængelse af anbefalinger fra Rådet for Energieffektiv Omstilling.
  • Teknologiforståelse etableres som et obligatorisk timesat fag i folkeskolen.
  • Der laves en pensionsreform for aldrende it-systemer i den offentlige sektor. Reformen skal have fokus på, hvordan det offentlige hurtigst muligt kan udskifte aldrende legacy-systemer.

Dansk Erhvervs digitale politik - Digital handlekraft

pdf

Download