; ;
Gemt

Vigtig snubletråd fjernes for studenter i lærepladser

03. oktober 2022

Efter lang tids pres fra Dansk Erhverv og andre aktører fjernes forkætret regel, som ville begrænse virksomhedernes muligheder for at ansætte elever inden for bl.a. detail, handel og kontor. Studenter får dermed samme adgang til to-årige lærepladser som alle andre elever.

 

Dansk Erhvervs uddannelseschef Claus Rosenkrands Olsen glæder sig over afskaffelsen af den mærkelige regel:

"Vi har i lang tid presset på for permanent at få fjernet denne mærkelige begrænsning for studenter. Det giver i praksis ikke mening, at elevuddannelsen i virksomheden skal gennemføres på den halve tid, blot fordi man har en studentereksamen. De skal jo lære præcis det samme som alle andre elever," siger Claus Rosenkrands Olsen.

Regel fra 2015

En regel tilbage fra reformen af erhvervsuddannelserne i 2015 betyder, at studenter kun kan få en uddannelsesaftale på et år inden for bl.a. detail, handel og kontor frem for de to år, som alle andre elever har.

Overgangsordning udløber

En overgangsordning, som udløber i august 2023, har siden 2015 gjort det muligt fortsat at ansætte studenterne i to-årige lærepladser. Mange virksomheder planlægger dog allerede nu næste års elevindtag, og derfor har det været afgørende for Dansk Erhverv, at få klarhed over reglerne – og gerne helt fjernet reglen om det et-årige hovedforløb for studenter.

Et-årig hovedforløb for studenter afskaffes

Børne- og undervisningsministeriet har nu orienteret om, at aftalekredsen bag reformen har givet tilsagn om, at reglen om et-årige hovedforløb for studenter afskaffes når overgangsordningen udløber 1. august 2023. Derfor vil alle elever – herunder studenter – også fremover have adgang til det to-årige hovedforløb.

Mere end halvdelen har studentereksamen

Hvis ikke reglen var blevet ændret, ville det få store konsekvenser for virksomhederne, vurderer Claus Rosenkrands Olsen.

"Mere end halvdelen af de mange lærepladser, der hvert år oprettes inden for bl.a. detail, handel og kontor, besættes med elever som tidligere har taget en studentereksamen. Det ville være helt uholdbart, hvis alle disse lærepladser, skulle kortes ned til halv tid," slutter Claus Rosenkrands Olsen.

 

 

Kontakt

Arbejdsmarked, uddannelse og forskning

Claus Rosenkrands Olsen

Uddannelseschef
Medarbejderprofil