Gemt

Fokus på genanvendelse og cirkulære tiltag i Tekstilnetværket

20. september 2022

Dansk Erhvervs tekstilnetværk har været på besøg hos medlemmerne både for at forstå hinandens udfordringer, udveksle erfaring og blive inspireret. Læs om hvad det indebærer at være med i netværket, og hvordan du kan anmode om at blive medlem.  

 

I Dansk Erhvervs tekstilnetværk får medlemmerne udvekslet erfaring og bliver inspireret af hinandens tilgang og tiltag ved at tage ud på besøgsturer. De sidste to besøg var hos Søstrene Grene og Ikea. Næste tur går til Pond i Aarhus.  

Selvom netværkets medlemmer både består af producenter og forhandlere, som kommer fra mode-, arbejdsbeklædnings- og livsstilindustrien, står mange overfor de samme udfordringer og har dermed brug for lignende løsninger.  

Overordnet er netværkets CSR-, bæredygtigheds-, produktions-, og compliance ansatte beskæftiget med at introducere cirkulære tiltag, og samtidigt at overbevise resten af virksomheden om vigtigheden af disse forandringer. Dvs. at de skal finde balancen mellem at drive en forretning og reducere dets aftryk på samme tid.  

Helt konkret kan en af udfordringerne, som der bliver drøftet, være manglen på tilgængelighed af genanvendte fibre, som er et af sektorsamarbejdets mål, hvilket nogle af Dansk Erhvervs medlemmer har skrevet under på. (Man kan læse mere om sektorsamarbejde her).  

For at blive klogere på hvad der findes af løsninger, har Tekstilnetværket været ude hos medlemmerne for at høre om deres cirkulære tiltag. 

Cirkulære tiltag hos IKEA 
På sidste møde, var netværket hos Ikea, hvor de, udover en indflyvning over deres 2030 strategi, fik en tur igennem Ikeas varehus og deres tidligere såkaldte rodebutik - som ikke er så rodet længere. Den er vokset i og med at flere ressourcer sættes af til den del af forretningen og forbrugerens interesse for reparationer og second-hand varer stiger. 
 
Men selvom det går den rette retning ift. omsætning af vare, der er udstillet i den cirkulære del af butikken, er det udfordrende at holde balancen mellem at lave en forretning og nudge forbrugeren til at træffe nogle mere bevidste valg.  

Besøgstur til Pond  
Kommende regulering indebærer at nye ressourcer skal erstattes med genanvendte fibre. Det rammer tekstilvirksomheder, da der ikke findes nok genanvendte fibre på markedet. Spørgsmålet er så hvad det nuværende materiale skal erstattes med.  
 
Virksomheden Pond har udviklet en type plastik, der kan erstatte polyester. Den er lavet af overskuds fødevare (sukkerrør og majs). Deres produkter er testede på samme egenskaber, som produkter lavet af polyester vare ift. holdbarhed, slidstyrke, sved og lugt, etc. og det viser sig at de faktisk outperformer en polyester trøje i mange af kategorierne.  

Næste netværksmøde går derfor til Aarhus, for at besøge Pond, og blive klædt på med viden om alternative fibre. 

Info om netværket  
Som medlem i netværket bliver man orienteret og inddraget i udformningen af kommende regulering på tekstilområdet, samt får ny viden om udviklingen og grønne løsninger.  

Netværket mødes 4 gange årligt (skiftevis på Sjælland og Jylland), og er målrettet Sustainability-, CSR-, Compliance-, Produktions-, og Quality-ansvarlige i små og store tekstilvirksomheder. Deltagelse i netværket kræver fysisk deltagelse og kapacitet til at sætte sig ind i emnerne, drøfte dem internt samt dele af ens viden og erfaringer på området.  

Du kan læse mere om indhold og format af netværket her. 

Er du interesseret i at deltage, er du velkommen til at tage kontakt til Marie Mustelin.

Kontakt

Handel

Marie Josephine Mustelin

Politisk konsulent