{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
Dansk Erhverv | Personale - 7. september 2022
Ifølge forskelsbehandlingsloven må en handicappet medarbejder ikke forskelsbehandles på grund af sit handicap. Virksomheden har blandt andet pligt til at forsøge at tilpasse stillingen til medarbejderens skånebehov, medmindre det påfører virksomheden en uforholdsmæssig stor byrde. En handicappet medarbejder skal dog fortsat være kompetent, egnet og disponibel til at udføre arbejdet.
En medarbejder, som havde psykiske udfordringer, blev ansat i en fleksjobstilling som idrætskoordinator i en idrætsforening, hvis formål var at tilbyde idræt til psykisk sårbare borgere. Medarbejderens primære opgave var at varetage svømmeundervisning, hvilket krævede, at hun tog en årlig livredderprøve. I forbindelse med den første livredderprøve i 2019 gik hun i panik på det dybe vand, og da den kommende årlige livredderprøve nærmede sig igen, meddelte medarbejderen, at hun ikke magtede at tage denne, ligesom hun tilkendegav, at hun havde behov for at have en kontaktperson til rådighed, når hun var på arbejde.
Efter medarbejderens tilkendegivelser vurderede idrætsforeningen, at der ikke var andre medarbejdere, der kunne varetage svømmeundervisningen, og at det derfor ville kræve en ekstra livredder at beholde medarbejderen i foreningen. Idrætsforeningen vurderede, at foreningens økonomi ikke kunne bære dette, og i november 2019 blev medarbejderen som følge heraf opsagt med den begrundelse, at idrætsforeningen ikke kunne efterleve de skånebehov, som medarbejderen havde brug for.
Efter opsigelsen rejste medarbejderens fagforening krav om betaling af godtgørelse efter forskelsbehandlingsloven. Idrætsforeningen tilbød derefter medarbejderen at fortsætte i en ren administrativ stilling. Det afslog medarbejderen, da hun havde mistet tilliden til idrætsforeningens ledelse.
Højesteret lagde efter de afgivne forklaringer i sagen til grund, at varetagelsen af svømmeundervisningen var en væsentlig funktion i stillingen som idrætskoordinator, og at medarbejderens skånebehov samt eventuelle muligheder for at få andre til at varetage svømmeundervisningen var blevet drøftet i idrætsforeningens bestyrelse.
Højesteret fandt på baggrund af oplysningerne i sagen og under hensyn til idrætsforeningens karakter, størrelse og økonomi ikke grundlag for at anfægte idrætsforeningens vurdering af, at det ikke havde været muligt at fritage medarbejderen for at varetage svømmeundervisningen, og at det ikke havde været muligt for idrætsforeningen at stille en kontaktperson til rådighed for medarbejderen, når hun var på arbejde.
Idrætsforeningen havde på denne baggrund opfyldt sin tilpasningsforpligtelse efter forskelsbehandlingsloven og blev derfor frifundet.
Dommen viser, at det er muligt for en virksomhed at opsige en handicappet medarbejder, uden at dette strider mod forskelsbehandlingsloven, hvis virksomheden har iagttaget sin tilpasningsforpligtelse og kan dokumentere dette.
Dansk Erhverv anbefaler medlemmer at søge rådgivning forud for opsigelse af medarbejdere, der kan være beskyttet efter forskelsbehandlingsloven.
Dommen kan læses her: Højesterets dom af 6. september 2022 (BS-26753/2021-HJR).