Gemt

Morten Løkkegaard: Glædeligt med nyt EU-fokus på handelsaftaler

21. september 2022

Alt for længe har internationale handelsaftaler fyldt for lidt på EU's dagsorden. Det mener medlem af Europa-Parlamentet og næstformand for den liberale gruppe, Renew Europe, Morten Løkkegaard (V), der roser nye toner fra kommissionsformand Ursula Von der Leyen.

I 2008 var der finanskrisen, så kom flygtningekrisen i 2015, inden coronakrisen ramte i 2020.

Nu står hele Europa midt i en energikrise.

Derfor kan medlem af Europa-Parlamentet Morten Løkkegaard snart ikke huske, hvornår EU sidst har stået i en situation, der ikke var ekstraordinær og derfor kaldte på ekstraordinære tiltag.

Men EU’s håndtering af energikrisen adskiller sig ifølge Morten Løkkegaard fra i hvert fald de to seneste kriser ved, at vigtigheden af internationale handelsaftaler nu bliver italesat.

"Det er som om, handelsaftaler er kommet tilbage på agendaen. Det er en forudsætning for, at vi får den vækst, vi har brug for," siger han. 

Det skete senest i kommissionsformand Ursula von der Leyens tale 14. september 2022 om det forgangne og kommende år i EU, hvor hun understregede vigtigheden af samhandel.

"Nye partnerskaber hjælper os ikke blot med at styrke vores økonomi, de fremmer også vores interesser og vores værdier på globalt plan. Gennem samarbejdet med ligesindede partnere kan vi også sikre arbejds- og miljøstandarder uden for vores grænser," sagde Ursula von der Leyen blandt andet i talen.

Kommissionsformandens fokus på handelsaftaler møder ros fra Morten Løkkegaard, der både generelt i Europa-Parlamentet og i sin egen politiske gruppe, den liberale Renew Europe, oplever protektionistiske tendenser.

"Det er glædeligt, at hun for en gangs skyld fremhæver de her handelsaftaler. Ikke kun på grund af det økonomiske aspekt, men også for at samle hele den vestlige verden over for de her autokrater," siger han.

Implementering kan gavne danske virksomheder
For nylig blev Morten Løkkegaard ansvarlig for dialogen med det europæiske erhvervsliv for Renew Europe. Rollen vil han først og fremmest bruge til at undersøge og sætte fokus på, hvilke udfordringer og muligheder, de erhvervsdrivende oplever.

Samtidig er han optaget af, at virksomhederne ikke får stukket ”alle mulige EU-regler ned i halsen,” men at meget af den EU-lovgivning, der allerede er blevet vedtaget, også bliver implementeret og håndhævet i samtlige medlemslande.

”Det er jo ikke nogen dansk svaghed, det er en dansk styrkeposition, fordi vi er så meget bedre end alle andre,” siger Morten Løkkegaard.

For eksempel på det digitale område.

Her er det ifølge politikeren en stor ulempe, at lovgivningen bliver overimplementeret i Danmark, mens der generelt bliver underimplementeret i Sydeuropa.

Derfor kan det være en fordel for dansk erhvervsliv, hvis der overalt bliver strammet op.

”Noget så kedeligt som implementering bør stå øverst på den politiske dagsorden. Hvordan får vi dem til at leve op til, hvad de har lovet. Det skal medlemslandene sørge for.”

Kontakt

EU og International

Lasse Hamilton Heidemann

EU- og International Chef
Medarbejderprofil
Kommunikation & Presse

Liv Østerstrand Rasmussen

Journalist og kommunikationskonsulent