Gemt

Psykiatriaftale er et skridt i den rigtige retning, men implementeringen blafrer i vinden

29. september 2022

Regeringen og et bredt flertal i Folketinget er blevet enige om en aftale om psykiatrien, der prioriterer fem indsatsområder med i alt ti af Sundhedsstyrelsens 37 faglige anbefalinger til en 10-årsplan for psykiatrien. Aftalen er et godt anslag, men giver ikke svarene på, hvordan de pæne ambitioner bliver til virkelighed. Dansk Erhverv opfordrer til, at implementeringen af aftalen tages meget alvorligt.

 

Blandt de prioriterede områder er der et helt rigtigt fokus på styrke sammenhæng mellem socialpsykiatrien og behandlingspsykiatrien. Her skal der eksempelvis udbredes botilbudsteams, der kan følge borgeren igennem overgangene i deres behandlingsforløb. Samtidig er der prioriteret en indsats for at styrke kompetenceudviklingen i socialpsykiatrien og støtte borgerne i eget hjem efter udskrivelse.

Endelig leverer aftalen også intentionen om et tiltrængt løft af kapaciteten og ikke mindst styrket forskning. De prioriterede indsatser rammer rigtigt, men Dansk Erhverv mener ikke, at man kan tale om et ”stort” løft af psykiatrien, da aftalen kun prioriterer 10 ud af de 37 faglige anbefalinger og ikke tilvejebringer den finansiering, som flere organisationer har peget på, at der er brug for:

”Det er selvfølgelig dejligt, at man vil løfte kapaciteten, socialpsykiatrien og forskningen på området, men nogen stor aftale er det ikke. Jeg håber meget, at der kommer en psykiatriplan 2 meget snart, så vi kommer hele vejen rundt”, siger Troels Yde Toftdahl, markedschef for Velfærd og Samfund i Dansk Erhverv, der særligt savner mere konkrete initiativer rettet mod mennesker med dobbeltdiagnoser og bedre sammenhæng mellem folkeskole og PPR på den ene side og det specialpædagogiske og psykatriske arbejde på dagbehandlingsskoler på den anden side.

Dansk Erhverv savner samtidig mere konkrete bud på, hvordan aftalen skal blive til virkelighed og komme borgerne til gavn. Hvis kapaciteten skal øges i behandlingspsykiatrien, og der skal være en større indsats for at sætte tidligere ind og forebygge, at borgerne i første omgang får behov for en indlæggelse, så kræver det en grundig og seriøs implementeringsindsats, der også inddrager den kapacitet og viden, der ligger hos ikke-offentlige leverandører og i civilsamfundet.

”Jeg kan have en bekymring for, hvordan man vil føre alle de gode ambitioner ud i livet. Derfor handler det nu om at sikre en seriøs implementering af de prioriterede indsatsområder, der indtænker den kapacitet og viden der ligger hos ikke-offentlige leverandører og i civilsamfundet – ikke som en sidebeskæftigelse, men som ligeværdige aktører på linje med regioner og kommune”, siger Troels Yde Toftdahl,

Læs hele aftalen her: