Gemt

Slukker vi alt lyset, risikerer forretningen at gå ud

30. september 2022

For nogle virksomheder er lys en del af kerneforretningen. Det gælder eksempelvis i Aalborg Zoo, hvor man risikerer at gå fra overskud til underskud, hvis man slukker julelyset. 

Mens vinteren og mørket kommer snigende, står en række danske virksomheder – særligt inden for oplevelses- og turismeindustrien – i en situation, hvor de af frygt for udskamning kan blive tvunget til unødig lyseslukning. 

Det kan få alvorlige økonomiske konsekvenser for blandt andet lysfestivaler, zoologiske haver og forlystelsesparker, uden at det nødvendigvis reducerer det samlede energiforbrug.  

I Dansk Erhverv er vi af den klare overbevisning, at danske virksomheder er handlekraftige, handler økonomisk rationelt og tager ansvar. I disse tider følger alle virksomheder minutiøst deres energiforbrug, og de virksomheder, der betaler energiregningen, har selv har tænkt over alt, der slår ud på kWh-tælleren og i energiregnskabet. 

”I alle virksomheder går man energiforbruget efter i sømmene, investerer i energioptimering og forsøger at omlægge forretningen, hvor det giver mening. Men slukker man for al lys, så slukker man potentielt også for forretningen – og så går det for alvor skævt for økonomien i Danmark,” siger Lars Ramme Nielsen, markedschef for kultur, oplevelse og turisme i Dansk Erhverv. 

Oplevelsesvirksomheder tænder lys i mørket 

Vi skal spare på energien, men samtidig huske nuancerne. Især når det kan spare energi at samles om julelys i eksempelvis bycentre og forlystelsesparter og i stedet slukke for skærmene derhjemme. 

”Faktisk er det sådan, at modsat i coronatider, hvor det var vigtigt at spredes, så har samfundet i dag stor gevinst ved, at vi samler folk om strømmen,” siger Lars Ramme Nielsen.  

Aalborg Zoo tænder lyset 

I Aalborg Zoo glæder direktør Henrik Vesterskov Johansen sig til at tænde lys i vintermørket med julestemning og lysvandringer. 

”Vi skal også have et liv i denne svære tid,” siger han og understreger, at Aalborg Zoo samtidig har et ekstraordinært fokus på at reducere energiforbruget. 

”Vi har igangsat en proces med tiltag, som medarbejderne bidrager med. Vi har fået mere end 60 forslag indtil videre, og vi har ikke engang fået fra alle afdelinger endnu,” siger han.  

Derfor sætter Henrik Vesterskov Johansen også stor pris på, at Aalborg Kommune har valgt at opretholde byens skøjtebane, om end i en kortere periode end sædvanligt, så vinteren ikke bliver alt for trist og grå. 

Med den udmelding håber han, at Aalborg Zoo og andre zoologiske haver kan undgå at blive tvunget til helt at trække stikket til julehyggen. Energiforbruget til julelysene er nemlig kun en dråbe i havet i forhold til parkens øvrige forbrug, som nu bliver trawlet igennem for alle unødige kilowatt.  

”For vores vedkommende bruger vi over en million kWh, og i forbindelse med julelysene er det kun 5000 kWh, det drejer sig om,” siger han. 

Til gengæld kan det koste Aalborg Zoo dyrt at lade julehyggen forblive nedpakket.  

”For os gælder det en indtægt på seks-syv millioner kroner. Vi ville gå fra overskud til underskud, hvis vi ikke havde julearrangementet, hvilket ville kunne få betydning for vores udvikling, og hermed vores naturbevarende indsats rundt omkring i verden,” siger Henrik Vesterskov Johansen. 

Kontakt

Turisme, oplevelse & kultur

Lars Ramme Nielsen

Branchedirektør
Medarbejderprofil
Klima, energi og miljø

Ulrich Bang

Vicedirektør
Medarbejderprofil