Gemt

En over 100 år gammel dansk afgift skaber massivt bøvl og byrder for danske bagere, konditorer og chokoladeproducenter

05. april 2023

Vidste du, at Danmark er det eneste europæiske land, der har en afgift på chokolade? Afgiften er ikke kun forældet, den er også umulig for virksomhederne at arbejde med. Chokoladeafgiften er et oplagt sted at starte for en regering, der vil arbejde aktivt for at mindske mængde at byrder på erhvervslivet.

Chokoladeafgiften er ikke kun kompleks, byrdefuld og administrativt bøvlet, men i høj grad også økonomisk byrdefuld for danske bagere, konditorer og chokoladeproducenter, hvor nogle bruger op mod 1000 timer om året på at sikre korrekt opgørelse og beregning af afgiften.

Regeringen har i regeringsgrundlaget sat fokus på mindskelse af erhvervslivets byrder, og i Dansk Erhverv Handel mener vi, at chokoladeafgiften bør stå øverst på den dagsorden. I en ny LinkedIn-kampagne sætter vi derfor fokus på chokoladeafgiftens mange forskellige bøvl og byrder. 

I det første opslag møder vi Maja Højgaard der ejer chokoladebutikken Chokolicius. Maja producerer og sælger dagligt håndlavet chokolade i alle afskygninger.

Når Maja skal købe den rene chokolade, som hun skal bruge til hendes fyldte chokolader, kan hun vælge at købe den med eller uden afgift. Begge muligheder skaber bøvl.

Hvis Maja vælger at købe med afgift, kan hun vælge at betale chokoladeafgiften to gange, så hun både betaler afgiften, som grossisten har pålagt, men også den afgift, hun skal pålægge de fyldte chokolader, når de sælges igen. Alternativt kan Maja trække den chokoladeafgift fra hun har betalt til grossisten, når hun laver sit regnskabet til sidst. Denne løsning er dog både dyr i arbejdstid og meget bøvlet. Derfor er det oplagte valg at vælge at købe den rene chokolade uden afgift, men også det er besværligt, for antallet af grossister, der tilbyder dette er få, og udvalget derfor også mindre.

Uanset hvilken løsning Maja vælger, skal hun selv pålægge afgift, når hun sælger det færdige stykke fyldte chokolade og her bliver det endnu mere fjollet. Chokoladeafgiften af de fyldte chokolader skal nemlig baseres på produktets totale vægt. Så når der fx laves et stykke fyldt chokolade med 10 gram chokolade og 20 gram fyld, skal der beregnes og betales chokoladeafgift af 30 gram. Fjollet og bøvlet.  

Bør afskaffes
For Dansk Erhverv er løsningen oplagt. Chokoladeafgiften har udtjent sin værnepligt, og er både utidssvarende, omkostningstung og bøvlet for danske virksomheder. For en regering der vil arbejde aktivt for at mindske mængden af byrder på erhvervslivet, er en over 100 år gammel dansk afgift, der ikke skaber andet end uanede bøvl og byrder for danske virksomheder, et godt sted at starte.

Kontakt

Handel

Tina Buur Johnsen

Chefkonsulent
Medarbejderprofil