Gemt

De fleste familieejede virksomheder er SMV'er

Langt de fleste ejer,- og familieejede virksomheder er små,- og mellemstore virksomheder med få aktiver. Børnene er dem som typisk driver virksomhederne videre hvis de generationsskiftes.

Nyhed

25. april 2023

Langt størstedelen af de danske virksomheder er små,- og mellemstore. Sådan er det også hos de ejer,- og familieejede virksomheder. Ifølge tal fra CBS, som har opgjort virksomhederne efter aktiver, har en tredjedel af aktiver for under 1 mio. kr. og to tredjedele har aktiver for under 5 mio. kr. Selvom aktiver ikke 1:1 repræsenterer virksomhedernes værdi ved et frit salg, så giver det et godt indblik i størrelsen af de typiske virksomheder i dansk erhvervsliv.

"SMV'erne er rygraden i dansk erhvervsliv og er afgørende for både lokale forsyningskæder samt vores velfærdssamfund. Det faktum at mange af dem er familieejede understreger behovet for, at sikre gode rammevilkår for denne type af ejerskab." udtaler Carl Andersen, politisk konsulent for familieejede virksomheder ved Dansk Erhverv. 

Regeringen har lagt op til at lempe beskatningen ved generationsskifte af erhvervsvirksomheder fra 15 pct. til 10 pct. samt at skabe en ny model for værdiansættelse i den forbindelse. Det er vigtige tiltag for dansk erhvervsliv mener Carl Andersen:

"Det kan estimeres at de familieejede virksomheder som er under 5 mio. kr. værd betaler omkring 152 mio. kr. i generationsskifteskat hvert år. Det svarer til 500.000 kr. i gennemsnit fra hver af de her mindre virksomheder. Penge der kunne være brugt på lokale investeringer, men som i stedet bruges på skattebetaling i forbindelse med at datteren vil drive farens forretning videre eller et uventet dødsfald." 

Dansk Erhverv har fokus på at der hurtigst muligt kommer et retskrav på værdiansættelse af familieejede virksomheder samt at de forbedrede skattemæssige rammevilkår hurtigst muligt kan træde i kraft. 

imageo3gdb.png

De fleste familieejede virksomheder er SMV'er

pdf

Download