Gemt

Brian Mikkelsen: Stærkt, at regeringen vil styrke erhvervsuddannelserne

16. august 2023

Regeringen vil styrke erhvervsuddannelserne med et markant økonomisk løft. Det er stærkt og yderst nødvendigt, mener Dansk Erhvervs adm. direktør, Brian Mikkelsen. 

Regeringen vil give de danske erhvervsuddannelser et længe ventet økonomisk løft.

Det skal ske med 300 millioner kroner i 2024 til 900 millioner kroner i 2030.

Det er en stærk og yderst nødvendig beslutning, siger Dansk Erhvervs adm. direktør, Brian Mikkelsen, for manglen på faglærte truer grundlaget for den grønne omstilling, vores borgernære velfærd og Danmarks position som stærk produktions-, service- og handelsnation.  

”Jeg klapper i hænderne, for der er i den grad brug for, at vi investerer massivt i erhvervsuddannelserne. Manglen på faglærte vokser dag for dag, og den udvikling kan et løft af erhvervsuddannelser være med til at bremse,” siger Brian Mikkelsen, som ser frem til en videre politisk drøftelse og forhandlinger om, hvordan de nye midler skal udmøntes.

“For Dansk Erhverv er det blandt andet afgørende, at midlerne leverer et løft i alle dele af erhvervsuddannelserne. Omstillingen til et mere bæredygtigt samfund handler eksempelvis ikke kun om tekniske faglærte, men i høj grad også om faglærte inden for handel og kontor til at sikre grønt indkøb og salg, bæredygtig logistik, dokumentation og grønne regnskaber.”

Brug for flere elever
Danmark har en af verdens stærkeste modeller for uddannelse af faglærte. Det skyldes ikke mindst den tætte kobling mellem skole og oplæring samt virksomhedernes vilje til at tage ansvar for såvel faglighed som finansiering. 

Hvert år har arbejdsgiverne cirka 75.000 elever og lærlinge ansat i lærepladser, og sidste år blev der indgået 35.000 uddannelsesaftaler på det private arbejdsmarked.

Desværre kan mange virksomheder ikke længere besætte deres ledige lærepladser. En ny undersøgelse fra DA viser for eksempel, at over halvdelen af erhvervsskolerne på tværs af fagområder må afvise virksomheder, som er på jagt efter elever til deres ledige lærepladser. På handelsskolerne er det tre ud af fire skoler, der må afvise virksomhederne. 

“Der er altså både brug for og plads til mange flere elever,” siger Brian Mikkelsen, som mener, at skoleundervisning af høj kvalitet er forudsætning for at fastholde både elever og virksomheder i erhvervsuddannelserne.

“Derfor er det bydende nødvendigt at levere et markant løft til området. Det løft ser ud til at komme nu.”

Kontakt

Arbejdsmarked, uddannelse og forskning

Claus Rosenkrands Olsen

Uddannelseschef
Medarbejderprofil