Gemt

”Har du en hjerne, er du forudindtaget”

29. august 2023

Konsulentvirksomheden Bain & Company har i tre år arbejdet målrettet med bias i rekruttering ud fra mantraet ”Har du en hjerne, er du forudindtaget”. Nu høster de frugterne af den indsats.

Hos konsulentvirksomheden Bain & Company er arbejdet med diversitet højt prioriteret. Det gælder ikke mindst i forhold til rekruttering, hvor de har et mål om at gøre rekrutteringsprocessen mere inkluderende for derved at tiltrække en mere divers gruppe af kandidater.  

Det forklarer Myrth Vaage, Head of Nordic Recruiting i Bain & Campany: ”Konsulentarbejde bygger på teamwork, og vi har erfaret (og det er desuden videnskabelig bevist), at de bedste og mest kreative løsninger opstår i teams, hvor et bredt spektrum af kompetencer og perspektiver er repræsenteret. Derfor bestræber vi os på at forbedre vores diversitet ved at tiltrække og ansætte de bedste talenter på tværs af køn, nationalitet, seksualitet, religion og baggrund.”

Myrth Vaage, Head of Nordic Recruiting hos Bain & Campany.

Bain & Company er langt fra alene, når det kommer til ønsket om at fokusere på bias i rekruttering. I Dansk Erhvervs medlemsundersøgelse fra 2021 svarer næsten halvdelen (45 pct.) af de adspurgte rådgivervirksomheder, at der er brug for at gøre mere for at sikre lige muligheder mellem kønnene, når der skal rekrutteres til direktioner.

”Har du en hjerne, er du forudindtaget”

Bias er bevidste og ubevidste fordomme eller stereotyper, der påvirker menneskets handlinger og beslutninger. I rekruttering kan det betyde, at stereotype forestillinger om for eksempel køn, alder eller etnicitet kan ende med at overskygge kandidatens egnethed.

Hos Bain & Campany erkender man, at arbejdet med at reducere bias i rekruttering er svært, da det ofte foregår ubevidst. Derfor tog de for tre år siden en strategisk beslutning om at lave en fokuseret indsats for at reducere bias i rekruttering.  

Første step i den proces var at erkende, at vi alle er påvirket af ubevidste fordomme:

”Hvis du har en hjerne, så er du også forudindtaget! Derfor har vi indført obligatorisk og kontinuerlig undervisning i ubevidst bias for alle ansatte, der er involveret i vores rekrutteringsprocesser, inklusiv vores ledelsesteam. Det har vi gjort for at opbygge forståelse for, hvad ubevidst bias er, hvornår det typisk opstår, og hvordan det kan modvirkes i rekrutteringsprocessen”, siger Myrth Vaage.

Udover uddannelse, har Bain & Company også indført en række tiltag, der knytter sig direkte til rekrutteringsprocessen. Eksempelvis er alle interviews ”CV-neutrale”. Det vil sige, at intervieweren ikke ser kandidatens CV inden samtalen og har det heller ikke ved hånden under samtalen.

”Ved at undlade CV’er under samtalen minimerer vi risikoen for bias, der f.eks. knytter sig til vores ubevidste tendens til at favorisere folk, der minder om os selv”, understreger Myrth Vaage.

De tre typiske former for ubevidste bias i rekruttering

  • Lighedsbias, hvor man har en tendens til at favorisere folk, der minder om én selv.
  • Expedience bias, hvor man baserer sine vurderinger på antagelser fremfor hårde fakta og førstehåndsoplysninger.
  • Erfaringsbias, hvor man vurderer en kandidat baseret på indgroede forventninger eller stereotyper, udledt fra ens tidligere erfaringer med lignende personer eller situationer.  

En fokuseret indsats, der bærer frugt

Efter en fokuseret indsats i tre år kan Bain & Company allerede nu begynde at høste frugterne af arbejdet med bias i rekruttering. Det gælder blandt andet kønsbalancen i virksomheden:

”Vi ser, at andelen af kvinder inviteret til interview til vores fuldtidsstillinger i Norden er steget med 18 procentpoint fra 2020 til 2023, og vi er nu der, hvor andelen af kvindelige ansættelser er over 50 procent.”, siger Myrth Vaage og tilføjer:

”Vi har også noteret en stigning i NPS (Net Promoter Score) og et fald i turnover på vores junior niveauer (Associate Consultant & Senior Associate Consultant). Vi ser dette som en indikation på, at vores fokus på ubevidst bias ikke kun fører til, at vi rekrutterer de rette medarbejdere, men også at vi har forbedret organisationens evne til at integrere og fastholde et mere mangfoldigt team af talenter.”