{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
22. august 2023
Hvad siger reglerne i lov om lønmodtagers ret til fravær fra arbejde af særlige familiemæssige årsager?
En medarbejder har ret til fravær fra arbejdet, hvis der er tale om tvingende familiemæssige årsager. Det kan for eksempel være, hvis et familiemedlem kommer ud for en trafikulykke, eller hvis medarbejderens barn kommer til skade i skolen eller daginstitutionen.
Retten til fravær forudsætter, at det er nødvendigt, at medarbejderen er til stede hos familiemedlemmet eller barnet. Der vil ofte være tale om kortvarigt fravær, indtil medarbejderen har taget sine forholdsregler i forhold til den opståede situation.
Udgangspunktet er, at fraværet er uden ret til løn, medmindre andet fremgår af overenskomsten, personalepolitikken eller medarbejderens individuelle ansættelseskontrakt.
Når medarbejderen har bedt om fravær eller er fraværende på grund af tvingende familiemæssige årsager, er medarbejderen særligt beskyttet mod opsigelse. Hvis medarbejderen opsiges uberettiget med henvisning til eller som følge af fraværet, kan medarbejderen rejse krav om en godtgørelse.
Sagen kort
En kvindelig medarbejder meddelte sin arbejdsgiver, at hun ikke kunne møde på arbejde, da hendes datter havde forsøgt at begå selvmord. Medarbejderen ville forsøge at varetage sit arbejde hjemmefra.
Medarbejderen var fraværende fra arbejde i to uger som direkte følge af datterens selvmordsforsøg. I forlængelse heraf sygemeldte medarbejderen sig i yderligere to uger som følge af hændelsen med datteren. Fire dage efter denne meddelelse til arbejdsgiveren blev medarbejderen opsagt uden en begrundelse, udover en henvisning til et punkt i hendes ansættelseskontrakt, hvorefter der kunne ske opsigelse på grund af uarbejdsdygtighed. Medarbejderen havde på tidspunktet for opsigelsen været ansat i knap tre måneder.
Byrettens og Vestre Landsrets afgørelser
Byretten fandt, at medarbejderens fravær var begrundet i datterens selvmordsforsøg, og at fraværet derfor var omfattet af lov om lønmodtagers fravær fra arbejdet af særlige familiemæssige årsager. Arbejdsgiverens forklaring om, at stillingen var blevet nedlagt, udgjorde ifølge byretten en kamuflering af opsigelsesgrunden. Byretten tilkendte derfor medarbejderen en godtgørelse på tre måneders løn.
Vestre Landsret nåede frem til samme resultat som byretten, selvom arbejdsgiveren under sagen havde indkaldt flere vidner som forklarede, at baggrunden for at nedlægge medarbejderens stilling blandt andet var, at arbejdsgiveren under medarbejderens fravær havde opdaget, at andre medarbejdere kunne løse hendes arbejdsopgaver inden for normal arbejdstid. Landsretten fandt, at arbejdsgiveren ikke havde godtgjort, at afskedigelsen var begrundet i en stillingsnedlæggelse. Medarbejderen blev derfor tilkendt en godtgørelse på 147.000 kr. svarende til tre måneders løn.
Dansk Erhverv bemærker
Dommen viser, at en arbejdsgiver skal være særligt opmærksom på den særlige opsigelsesbeskyttelse, der følger af lov om lønmodtagers fravær fra arbejdet af særlige familiemæssige årsager, og at en godtgørelse efter loven ofte fastsættes af domstolene til ca. tre måneders løn.
Dansk Erhverv anbefaler medlemmer at søge rådgivning forud for en opsigelse af en medarbejder, der er fraværende fra arbejdet på grund af tvingende familiemæssige årsager.
Afgørelsen er baseret på Vestre Landsrets dom af 14. februar 2023 i BS-33254/2022-VLR