Gemt

Dansk Erhverv: International arbejdskraft trækker jobvæksten

04. december 2023

Nye beregninger fra Dansk Erhverv viser, at mere end 90 procent af fremgangen i beskæftigelsen i perioden september 2022 til september 2023 kommer fra udenlandsk arbejdskraft. Vi er allerede dybt afhængige af internationale kollegaer, og vi får brug for flere, lyder det fra Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

Når arbejdsgiverne det seneste år har ansat, har de i høj grad ansat international arbejdskraft. Således er godt 90 procent af beskæftigelsesfremgangen i perioden september 2022 til september 2023 drevet af internationale kollegaer. Det er næsten en fordobling fra sidste år, hvor vi så, at det lå omkring 50 procent, og i perioden før det var det cirka 25 procent.

”Det er helt vilde tal, vi ser her. De viser med al tydelighed, at vi, virksomhederne og samfundet, i dén grad har brug for udenlandsk arbejdskraft. Det er en ny virkelighed, vi ser ind i. Tallene er også et udtryk for, at det er svært at finde danske medarbejdere med de rette kompetencer. Rekordmange er i arbejde, og vi hører fra mange brancher, at det er mere end svært at finde nye medarbejdere. Det er glædeligt, at ledigheden i Danmark er lav. Både for den enkelte og for samfundet. Men den seneste udvikling viser, hvor afgørende det er, at virksomhederne har adgang til at kunne rekruttere nye medarbejdere fra hele verden, hvis vi fortsat skal kunne drive vores økonomi fremad. Og der bliver vi bekymrede, når vi ved, at vi ser ind i demografisk modvind i Danmark og i Europa. Derfor er det vigtigt, at der handles rettidigt med arbejdsudbudsreformer. Der er et stort potentiale i at øge erhvervsfrekvensen blandt seniorer, og så kommer vi ikke uden om at se mod udlandet,” siger Brian Mikkelsen.

Hård konkurrence om udenlandsk arbejdskraft
Der bliver langt færre europæere i arbejdstøjet i de kommende år. I dag er der 265 mio. borgere i EU mellem 20 og 64 år. I de næste mange år vil det tal falde. Ifølge FN’s prognoser vil der allerede om ti år være 17 mio. færre i alderen 20-64 år og 45 mio. færre i 2050.

”Udsigten til en faldende arbejdsstyrke i EU-landene understreger behovet for at øge adgangen til arbejdskraft fra lande uden for EU. Dansk Erhverv har tidligere foreslået partnerskabsaftaler om arbejdskraft med lande uden for EU som en mulig vej til at øge udbuddet af arbejdskraft. En anden mulighed kunne være at give virksomheder, der har indgået overenskomst mulighed for at ansætte frit fra hele verden, så længe ansættelsen foregår til overenskomstmæssig løn. Den ene model udelukker ikke den anden. Det vigtigste er, at der bliver åbnet betydeligt mere op for adgang til arbejdskraft fra hele verden, end det er tilfældet i dag,” siger Brian Mikkelsen.

Brian Mikkelsen understreger, at hvis vi skal lykkes med at tiltrække flere medarbejdere til virksomhederne og den offentlige sektor fra udlandet fremadrettet, så kræver det et paradigmeskifte i vores tilgang til udenlandsk arbejdskraft.

Et vigtigt første skridt er at lempe de regler, der i dag begrænser mulighederne for at ansætte udlændinge, men der er også brug for et mere smidigt myndighedssystem, der understøtter en hurtig og enkel sagsbehandling, når en virksomhed ansøger om at ansætte en international medarbejder.”

”Vi skal vænne os til at betragte udenlandske statsborgere, som finder vej til vores arbejdsmarked, som en både nødvendig og værdifuld ressource for samfundet – og ikke som en trussel. De internationale medarbejdere, der kommer til Danmark for at give en hånd med på arbejdsmarkedet skal i det hele taget føle sig taget godt imod. Det er også vigtigt i forhold til at sikre, at vi får mere af den arbejdskraft, som vi får så hårdt brug for om bare ti-tyve år,” siger Brian Mikkelsen.

Læs Dansk Erhvervs analyse her - eller download den nederst på siden ⇓

Udenlandsk arbejdskraft driver jobvæksten

pdf

Download

Kontakt

Kommunikation & Presse

Lars Ohlsen

Pressechef
Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil