Gemt

Dansk Erhverv: Seniorpotentiale for op mod 45.000

22. december 2023

Hvis 60-74-årige deltog på arbejdsmarkedet i samme omfang, som det er tilfældet i Norge og Sverige, ville der være op mod 45.000 flere i arbejdsstyrken. Det viser nye beregninger fra Dansk Erhverv Det kalder på handling i forhold til tilbagetrækningsordningerne og incitamenter til at fortsætte med at arbejde, lyder det fra Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

Mangel på hænder og hoveder er fortsat en kæmpe udfordring for både danske virksomheder, i sundhedsvæsenet og i ældreplejen. Selvom regeringen forsøger at imødekomme en del af mangeludfordringerne med reforminitiativer, er der ikke udsigt til, at det vil være tilstrækkeligt til at dække behovet for arbejdskraft i den private og i den offentlige sektor. De demografiske udfordringer som rammer arbejdsmarkederne lige nu og de kommende år i både Danmark og store dele af resten af EU, kommer dermed med stor sandsynlighed til fortsat at skabe udfordringer med mangel på arbejdskraft mange år frem i tiden. Det efterlader et stort behov for flere politiske tiltag, der kan bidrage til, at flere deltager aktivt på arbejdsmarkedet.

Aldersgruppen 60+ rummer i den sammenhæng en værdifuld uforløst reserve af arbejdskraft. Blandt 60-74-årige i Danmark er 66 ud af 100 ikke en del af arbejdsstyrken. I Norge og Sverige indgår kun 61 ud af 100 ikke i arbejdsstyrken. Nye beregninger fra Dansk Erhverv viser, at hvis danske seniorer var lige så erhvervsaktive som vores nordiske naboer, ville der være et potentiale på op imod 45.000 flere i arbejdsstyrken.

”Der er udsigt til, at mangel på arbejdskraft fortsat kommer til at ramme virksomheder og samfundet hårdt i de kommende år, hvis vi ikke handler. Kikkerten skal på samme tid rettes flere steder hen. Vi står over for en vigtig opgave med at få flere unge uden uddannelse og job med på arbejdsmarkedet, der er fortsat brug for lempelser af regler for udenlandsk arbejdskraft og så er der seniorerne. Over en bred kam kan man sige, at flere skal arbejde mere. Vi har i Danmark fem tilbagetrækningsordninger ud over folkepensionen, og det er brandærgerligt, at regeringen for nyligt missede muligheden for at slå to af dem, Arne-pensionen og seniorpensionen, sammen i en ny ordning. Det var ellers en del af regeringsgrundlaget og bør genovervejes. Og så skal der også ses på gedigne gulerødder til de seniorer, der bliver længere på arbejdsmarkedet,” siger Brian Mikkelsen.

Vi har brug for seniorerne
Brian Mikkelsen peger på, at der er flere veje til at sikre, at danske seniorer trækker sig senere tilbage.

”Det kunne for eksempel være en regulær seniorpræmie på 60.000 i tre år og en særlig bonus for mange års bidrag. For det er klart, at hvis der økonomiske incitamenter, der trækker i begge retninger, så vil det samlet set gøre det mere attraktivt at være i arbejde frem for at trække sig tilbage. For hvis virksomhederne skal kunne skabe vækst og velstand, og det offentlige skal kunne levere en service af høj kvalitet til borgerne, så har vi brug for seniorerne på arbejdsmarkedet. I morgen endnu mere end i dag. Det er vi simpelthen nødt til at handle på,” siger Brian Mikkelsen.

Læs analysen her eller download den nederst på siden ⇓

Dansk Erhverv - Erhvervsfrekvenser for de 60-74 årige i Danmark, Norge og Sverige

pdf

Download