Gemt

Arbejdsretten: Der var ikke tale om en virksomhedsoverdragelse på rengøringsområdet

Dansk Erhverv | Personale | 7. december 2023

En rengøringsvirksomhed overtog rengøringen i en række institutioner fra en tidligere leverandør. I den forbindelse ansatte virksomheden en mindre andel medarbejdere fra den tidligere leverandør. Dette var ikke en virksomhedsoverdragelse, fastslog Arbejdsretten.

 

Det siger reglerne
Kerneområdet for virksomhedsoverdragelsesloven er almindelige aftaler om overdragelse af en virksomhed fra en person eller et selskab til en anden person eller selskab.

Virksomhedsoverdragelsesloven kan dog også gælde i de situationer, hvor der overdrages en del af en virksomhed, fx en afdeling eller en konkret opgave. Outsourcing, udlicitering, forpagtning, leje mv. kan derfor også være omfattet af loven.

Når der er tale om outsourcing eller udlicitering af serviceopgaver, fx rengøring, kan overtagelse af en gruppe af medarbejdere – ”en efter antal og kvalifikationer betydelig del af arbejdsstyrken” –  som har været beskæftiget med opgaven, bringe virksomhedsoverdragelseslovens regler i anvendelse.

Sagen kort
En række rengøringsopgaver i en kommune overgik fra et rengøringsselskab til et andet. Rengøringsvirksomheden, som overtog rengøringsopgaven (den potentielle erhverver), fik syv medarbejdere med fra den tidligere rengøringsvirksomhed (den potentielle overdrager), der fortsat skulle varetage den pågældende rengøringsopgave. Den potentielle erhverver beskæftigede i alt 23 medarbejdere i den overtagede opgave.

Den potentielle overdrager blev tvangsopløst, og der blev derfor anmeldt et lønkrav til Lønmodtagernes Garantifond. Fonden afviste imidlertid at dække kravet med henvisning til, at der var sket en virksomhedsoverdragelse i forbindelse med ansættelsen hos den potentielle erhverver.

Medarbejderens fagforening argumenterede for, at der var sket en virksomhedsoverdragelse, da en betydelig andel af arbejdskraften var overtaget af den potentielle erhverver. Derfor var det muligt at fortsætte den pågældende rengøringsopgave på en stabil måde. De lagde ligeledes vægt på Lønmodtagernes Garantifonds afgørelse om, at der var sket en virksomhedsoverdragelse.

Arbejdsgiveren mente ikke, at var sandsynliggjort, at den potentielle erhverver havde overtaget en efter antal og kvalifikationer betydelig del af arbejdsstyrken. De havde overtaget syv medarbejdere, som betød, at 16 ud af de 23 medarbejdere, der varetog opgaven for kommunen, ikke kom fra den potentielle overdrager. Det var uden betydning, hvordan opgørelsen så ud på institutionsniveau, da sagen skulle vurderes på baggrund af den samlede overtagne rengøringsopgave. Arbejdsgiveren mente endvidere, at Arbejdsretten ikke var bundet af afgørelsen fra Lønmodtagernes Garantifond.

Arbejdsrettens dom
Arbejdsretten konstaterede, at den potentielle erhverver ikke havde fået stillet aktiver til rådighed i forbindelse med overdragelsen. Derfor var det afgørende, om de overtog en efter antal og kvalifikationer betydelig del af den arbejdsstyrke, der hos den potentielle overdrager udførte den pågældende opgave. Arbejdsretten anførte desuden, at ”den pågældende opgave” skal forstås som den samlede rengøring, som de overtog, og ikke for de enkelte institutioner.

Under disse omstændigheder, og da der kun var overtaget syv ud af 23 medarbejdere, konkluderede Arbejdsretten, at virksomhedsoverdragelsesloven ikke fandt anvendelse i sagen, og at det ikke havde betydning, at Lønmodtagernes Garantifond havde anlagt en anden vurdering af spørgsmålet.

Dansk Erhverv bemærker
Arbejdsrettens dom bekræfter, at det er afgørende om en potentiel erhverver overtager en efter antal og kvalifikationer betydelig del af arbejdsstyrken fra den potentielle overdrager. Arbejdsretten fastslog ligeledes, i tråd med retspraksis, at det er de almindelige bevisbyrderegler, som gælder i vurderingen af, om virksomhedsoverdragelsesloven finder anvendelse.

Endvidere slog Arbejdsretten fast, at vurderingen skal foretages ud fra den samlede opgave, selvom den består af flere delopgaver, hvilket også er i tråd med tidligere afgørelser. Endelig fulgte Arbejdsretten arbejdsgiverens synspunkt om, at Lønmodtagernes Garantifonds vurdering af, hvorvidt der er tale om en virksomhedsoverdragelse, ikke har betydning.

Dansk Erhverv anbefaler medlemmer at kontakte os for rådgivning i forbindelse med en mulig virksomhedsoverdragelse.

Nyheden er baseret på Arbejdsrettens dom af 25. oktober 2023 i sag nr.: 2021-6076.

Fik du læst?