Gemt

Fødevarestyrelsens kontrolkampagner i 2023

14. februar 2023

Kontrol med fermentering af pølser, berigede fødevarer, anprisning af økologi og sukkerprint til kager og cocktails er nogle af de områder, som Fødevarestyrelsen vil have særlig fokus på i år.

 

Udover den almindelige kontrol, sætter Fødevarestyrelsen hvert år fokus på særlige områder med dybdegående kontrolkampagner, som de prioriterer på baggrund af en risiko- og behovsvurdering. Kontrolkampagnerne gennemføres ved særskilte kontrolbesøg eller i forbindelse med den ordinære kontrol.

I 2023 vil fødevarekontrollen gennemføre følgende kampagner:

Hvornår
Kontrolkampagne/Formål
Målgruppe

Januar - april

OPSON XII

  • Særligt fokus på svindel – ingen information om emne.

Ingen information.

Februar - juni

Fermentering af pølser i detail

  • Kontrollere virksomhedernes procedurer for forsvarlig fremstilling af fermenterede pølser.
  •  Vejledning om i gældende regler.

Detailvirksomheder og køkkener, der fremstiller fermenterede pølser.

Marts - Juni

Kontrol af berigede fødevarer

  • Kontrollere, om virksomheder har meldt de fornødne oplysninger om berigede fødevarer til Fødevarestyrelsen.
  • Kontrollere, at indholdet af vitaminer og mineraler og visse andre stoffer i det markedsførte produkt er i overensstemmelse med de generelle tilladelser.
  • Vejledning om gældende regler.

Virksomheder ansvarlige for første markedsføring af berigede fødevarer. Kosttilskudsvirksomheder er ikke omfattet.

Marts - juli

Sukkerprint til kager og cocktails

  • Kontrollere om anvendelsen af tilsætningsstoffer til sukkerprint er i overensstemmelse med reglerne.
  • Kontrollere om mærkningen af sukkerprintet er i overensstemmelse med reglerne.
  • Kontrollere om printere er egnet til kontakt med fødevarer.
  • Indhente oplysninger om sporbarhed for materialer som anvendes til fremstilling af sukkerprint.
  •  Vejledning om gældende regler.

Registrerede virksomheder samt virksomheder under bagatelgrænsen som fremstiller sukkerprint

Marts - august

Anprisning af økologi m.v. i ikke-økologikontrollerede detailvirksomheder.

  • Kontrollere om virksomheder, der hverken er registreret til det økologiske spisemærke eller har økologirapport, og som anpriser økologi, overholder reglerne.
  • Udbrede kendskabet til de muligheder, der findes i reglerne om anprisning af økologi i køkkener uden det økologiske spisemærke eller økologirapport.
  • Kontrollere og vejlede detailvirksomheder, der sælger uindpakkede økologiske fødevarer om evt. krav til økologicertificering.
  • Kontrollere, om serveringsvirksomheder i deres markedsføring vildleder forbrugerne med anprisninger af fødevarer med en særlig kvalitet, tilberedning oprindelse mv.

Serverings- og detailvirksomheder, dog ikke dagligvarebutikker.

April - oktober

Instruktion af medarbejdere vedr. norovirus

Ingen information

Ingen information

Juli - december

Import fra tredjelande af sammensatte produkter

  • Kontrollere og vejlede om reglerne om indførsel af sammensatte produkter fra tredjelande.

Importører af sammensatte produkter fra tredjelande

August - oktober

Hvordan linker virksomheder til findsmiley.dk?

Ingen information

Ingen information

August - oktober

Kontrol og vejledning af virksomheder, der modtager overskudsmad – donerede fødevarer

  • Kontrollere, at virksomheder er registreret hos Fødevarestyrelsen.
  • Vejlede og kontrollere, at relevante regler overholdes (fx hygiejne, sporbarhed og mærkning).
  • Give Fødevarestyrelsen indsigt i hvordan madspildsorganisationer opfylder lovgivningen.

Virksomheder, der modtager donerede fødevarer, fx fødevarebanker og andre redistributions-organisationer

August - december

Indretning og flow i autoriserede fødevarevirksomheder

  • Kontrollere, at virksomhedens autorisation og risikoanalyse er dækkende for virksomhedens aktiviteter, indretning og varesortiment.
  •  Kontrollere virksomhedens hygiejniske flow i forhold til risiko for kontaminering (fx flow af varer og personale).
  • Kontrollere, at virksomheden har de nødvendige og skriftlige gode arbejdsgange i forhold til krydsforurening/kontaminering.

Autoriserede fødevarevirksomheder

September - december

Pesticidrester i importerede fødevarer

  • Kontrollere og vejlede om reglerne om pesticidrester i fødevarer, herunder at virksomhederne har:
    • udarbejdet en dækkende risikofaktoranalyse.
    • importaktiviteterne i styring, herunder gode arbejdsgange i forhold til pesticidrester.

Importører af ikke-animalske fødevarer

September - december

Håndtering af animalske biprodukter i fødevare-engrosvirksomheder med produktion

  • Kontrollere efterlevelse af reglerne om animalske biprodukter, herunder:
    • Håndtering, opbevaring, bortskaffelse og sikring af sporbarhed.
    • Korrekt mærkning og kategorisering.
    • Om personalet har den fornødne viden om de fastsatte procedurer.
    • Om animalske biprodukter egnet til foderformål holdes adskilt fra animalske biprodukter, der skal bortskaffes eller anvendes til andre formål end foder.

Fødevare-engrosvirksomheder med produktion

 

Læs mere om kontrolkampagner 2023 på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer
Fødevarer

Krestine Greve

Chefkonsulent