Gemt

Indsats for flere kronikere i arbejde vil give stor gevinst

16. februar 2023

En ny analyse fra Dansk Erhverv viser, at hvis 25 procent af forskellen mellem kronikere og raske personers arbejdsmarkedstilknytning kunne fjernes, så ville det øge arbejdsudbuddet med cirka 17.500 personer og øge BNP med 12 milliarder om året.

Der kommer stadig flere kronikere i Danmark. Således er antallet af kronikere de seneste ti år steget med 21 procent. 30 procent af kronikerne i den arbejdsdygtige alder er enten midlertidigt eller varigt udenfor arbejdsmarkedet. For syv kroniske sygdommes vedkommende svarer kronikernes lavere arbejdsmarkedsdeltagelse til, at der trækkes cirka 70.000 fuldtidsbeskæftigede ud af arbejdsstyrken.

”Vi ser ind i en fremtid, hvor antallet af kronikere bare vokser og vokser. Det er en samfundsudfordring, som angår os alle. Vi skal både have stoppet væksten i antallet af kronikere og sikre, at de danskere, som har en kronisk sygdom, bliver mindre påvirket af denne. Det kræver en samlet kronikerplan, som måske vil indebære nogle investeringer, men som omvendt vil give mange en langt bedre livskvalitet, sikre en tættere tilknytning til arbejdsmarkedet og give en milliardgevinst til Danmarks BNP,” siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

Det haster med en national kronikerplan
En helt ny analyse fra Dansk Erhverv slår fast, hvis man reducerer forskellen på erhvervsfrekvensen for kronikere og raske med en fjerdedel, så er den kontante BNP-gevinst på 12 milliarder kroner årligt, mens arbejdsudbuddet vil kunne øges med i omegnen af 17.500 fuldtidsbeskæftigede.  

”Vi skal i gang med en national kronikerplan. Der er en strukturkommission på trapperne, som skal se på sundhedsområdet. Det er helt oplagt, at der i den kommer en undergruppe, som skal lave en særlig plan for netop kronikerområdet. Dansk Erhverv har for kort tid siden lavet et samlet katalog med en lang række forslag til forbedringer af indsatsen for mennesker med kroniske sygdomme. Det handler blandt andet om i højere grad at se penge brugt på området som investeringer, forpligtigende kvalitetsstandarder i kommunerne og en langt bedre brug af sundhedsdata til gavn for kronikere,” siger Brian Mikkelsen.

Læs Dansk Erhvervs forslag til indsatser målrettet kronisk sygdom og ulighed ”Verdens bedste kronikerbehandling” her

Download Dansk Erhvervs analyse ”Stort arbejdsudbudspotentiale for personer med kroniske sygdomme” nederst på siden ⇓

Stort arbejdsudbudspotentiale for personer med kroniske sygdomme

pdf

Download