; ;
Gemt

Modernisering af kontantpligten: Ja tak til kontanter, nej tak til tvang

07. februar 2023

Dansk Erhverv foreslår at afskaffe kontantpligten for alle andre betalingsmodtagere end supermarkederne og visse udbydere af sundhedsydelser. Det vil lette en stor byrde for en række betalingsmodtagere, mens det for de fleste forbrugere ikke vil have nogen afgørende betydning for deres mulighed for at betale med kontanter.

(opdateret d. 4. maj 2023) 

Der bliver længere og længere mellem betalinger med kontanter. Det gør byrden for virksomhederne større, fordi det dermed bliver vanskeligere og dyrere for virksomhederne at håndtere kontanter. Dansk Erhverv foreslår, at kontantpligten afskaffes, dog således, at bl.a.supermarkederne forbliver forpligtet til at tage imod kontanter. 

Kontantpligten udfordrer butikkerne 

Uanset om kontantpligten består eller ej, bliver antallet af betalinger med kontanter færre og færre, og som konsekvens af den faldende brug af kontanter lukker bankerne deres kontantkasser.  

Med færre kontantbetalinger og færre kontantkasser i bankerne, bliver det til stadighed dyrere og mere besværligt for betalingsmodtagerne henholdsvis at komme af med kontanter i bankerne (særligt mønter), henholdsvis at købe byttepenge i form af mønter.  

Kravet om, at alle betalingsmodtagere skal tage imod kontanter, står ikke længere mål med danskernes brug af kontanter og er dermed gradvist blevet en større og større byrde for betalingsmodtagerne. For en række betalingsmodtagere, står det at tage imod kontanter ikke mål med gevinsten ved at sælge varer mod betaling i kontanter.  

Dansk Erhverv foreslår: 

  • Dele af dagligvarehandlen i form af supermarkederne, discountbutikker o.l. forpligtes fortsat til at tage imod kontanter, dog alene fra kl. 8.00 til 18.00, og med mulighed for at sige nej tak til 500 og 1.000 kr. sedler, samt med mulighed for at søge dispensation, hvor der er særlige forhold for den konkrete butik. 
  • Alle øvrige betalingsmodtagere gives mulighed for at sige nej tak til kontanter, herunder udvalgsvarebutikker, hoteller, restauranter, cafeer, spillesteder, forlystelsesparker, madmarkeder mv. 
  • Visse udbydere af sundhedsydelser vil fortsat være forpligtet til at tage imod kontanter i hele åbningstiden, jf. bekendtgørelse om visse betalingsmodtageres pligt til at modtage betaling med kontanter i hele åbningstiden (BEK nr. 1419 af 30/11/2017)  
  • Bankerne skal indgå et sektorsamarbejde, som gør det muligt hhv. at købe og deponere kontanter i en hvilken som helst bank, uanset kundetilhørsforhold, så længe filialen har en kontantkasse, pengeautomat, døgnboks o.l.

Læs Dansk Erhvervs hvidbog om kontantpligten her.

Faktaboks

  • 88 pct af betalinger og 91 pct af værdien af betalinger i fysisk handel foretages i dag elektronisk. 
  • I 2021 blev hver 5. betaling i supermarkederne foretaget med kontanter, mens det alene var ca. hver 8. betaling på tværs af den samlede fysiske handel. 
  • En afskaffelse af kontantpligten er ikke en afskaffelse af kontanterne. Ca. 90 pct af butikkerne vil fortsat tage imod kontanter, viser undersøgelse fra Dansk Erhverv. 
  • Ved at kræve at dele af dagligvarehandlen, samt visse udbydere af sundhedsydelser, fortsat skal tage imod kontanter bliver ingen borgere efterladt uden mulighed for at kunne klare sig med kontanter. 

Læs også

Kontakt

Handel

Henrik Lundgaard Sedenmark

Fagchef for betalinger og detailhandelssikkerhed
Medarbejderprofil