Gemt

Tillidsmand opsagt på grund af stort sygefravær

Nyhed

Dansk Erhverv | Personale - 09.02.2023

En faglig voldgift har for nylig taget stilling til, om der forelå tvingende årsager til at opsige en tillidsrepræsentant, der arbejdede som social- og sundhedshjælper i hjemmeplejen hos en kommune, som følge af hendes omfattende sygefravær.

 

Langtidssygemeldt som følge af senfølger efter smitte med Covid-19
Medarbejderen blev ansat i kommunen i 2009 og senere valgt som tillidsrepræsentant.

I slutningen af december 2020 blev medarbejderen smittet med Covid-19, og hun var sygemeldt i en længere periode. Medarbejderen var særligt påvirket af senfølger fra Covid-19, og hun blev derfor tilknyttet senfølgeklinikken.

Fra januar 2021 til oktober 2021 var medarbejderen helt eller delvist syg i knap 10 måneder, og hendes samlede sygefravær udgjorde omkring 500 timer i perioden. Ifølge en lægeerklæring fra august 2021 blev det vurderet, at sygefraværet skønsmæssigt ville vare i ét år. Kommunen havde forsøgt at tilpasse arbejdet og indføre skånehensyn til medarbejderen i hele perioden.

Efter en sygefraværssamtale i oktober 2021 lagde kommunen til grund, at der ikke var udsigt til en tilbagevenden på fuld tid før efter årsskiftet 2022.

Opsagt fordi sygefraværets omfang ikke var forenelig med driften
Den 28. oktober 2021 blev medarbejderen opsagt, da hendes omfattende sygefravær ikke længere var foreneligt med kommunens drift. Medarbejderen var på tidspunktet for opsigelsen forsat deltidssygemeldt.

Medarbejderen var fortsat valgt som tillidsrepræsentant, og det fremgik af overenskomsten på området, at hun kun kunne opsiges, hvis der forelå tvingende årsager.

Medarbejderens faglige forbund indbragte sagen for en faglig voldgift med påstand om, at der ikke var tvingende årsager til at opsige medarbejderen. Medarbejderens faglige forbund mente desuden, at medarbejderens virke som tillidsrepræsentant havde spillet en rolle i opsigelsen.

Opsigelsen var saglig
Dommeren lagde efter bevisførelsen til grund, at der ikke var grundlag for at antage, at opsigelsen havde noget at gøre med medarbejderens funktion som tillidsrepræsentant, og det måtte lægges til grund, at opsigelsen alene skyldtes hendes omfattende sygefravær.

Dommeren fandt herefter, at kommunen havde taget et udstrakt hensyn til medarbejderen ved løbende af have indrettet driften efter hendes behov, ligesom kommunen løbende havde overvejet, hvor længe hendes sygefravær kunne anses for holdbart i varetagelsen af den samlede opgave på hjemmeplejeområdet.

På den baggrund fandt dommeren, at opsigelsen var berettiget.

Dansk Erhverv bemærker
Kendelsen viser, at der for tillidsrepræsentanter ikke gælder en udvidet beskyttelse mod opsigelse på grund af omfattende sygefravær, der påvirker driften væsentligt – så længe medarbejderens hverv som tillidsrepræsentant ikke har spillet i rolle i beslutningen om opsigelse.

Virksomheder skal dog være opmærksom på, at der i overenskomster normalt gælder særlige procedureregler ved opsigelse af tillidsrepræsentanter (og arbejdsmiljørepræsentanter), som skal følges, inden en opsigelse effektueres. Dansk Erhverv anbefaler derfor, at medlemsvirksomheder kontakter os, såfremt det påtænkes at opsige en tillidsrepræsentant som følge af et omfattende sygefravær eller af andre grunde.

Nyheden er baseret på Faglig voldgiftskendelse af 16. januar 2023 i sag nr. FV 2022-556