; ;
Gemt

Adgang til fremtidens kompetencer kræver et fleksibelt syn på arbejdsstyrken

23. januar 2023

Hos det danske techfirma Smartforce taler man om, at vores arbejdsstyrke og ledelse er på vej mod et ’paradigmeskifte’. Man mener, at der er brug for nye måder at rekruttere på og et mere tilgængeligt arbejdsmarked, hvor ekstern arbejdskraft i form af konsulenter og freelancere inddrages mere strategisk i at løse samfundets store udfordringer. 

 

Smartforce mener, at arbejdsmarkedet er under forandring. En forandring som bl.a. er drevet af, at medarbejderne i stigende grad ønsker et anderledes arbejdsliv. Et arbejdsliv som ikke nødvendigvis er lig med én fast stilling med faste arbejdsopgaver i én bestemt afdeling og virksomhed. 

Fra en konventionelle arbejdsstyrke til et økosystem
Danske virksomheder har tidligere arbejdet med deres arbejdsstyrke ud fra en konventionel tankegang. Den konventionelle tilgang tager udgangspunkt i, at virksomheden løser sine opgaver med fastansatte medarbejdere. Når eksterne konsulenter og freelancere bringes i spil, så sker det ofte i processer langt fra de strategiske overvejelser om virksomhedens interne kompetencer.

Det nye og mere helhedsorienteret syn – det såkaldte ”økosystem” har derimod fokus på den samlede arbejdsstyrke af interne medarbejdere, eksterne konsulenter og freelancere. Samtidig er fokus på hvordan de mange forskellige typer af tilknyttede kompetencer kan bruges som en styrke og indgå i en samlet kompetencestrategi for virksomheden.

Louise Møller Nielsen, COO fra Smartforce uddyber: ’Et økosystem og omfanget heraf kan variere alt efter organisationen, men indeholder dog fælles karakteristika i form af, at de generer værdiskabelse ved at eksternt og internt tilknyttede aktører og medarbejdere bidrager ligeværdigt til at opnå virksomhedens strategiske mål’.

Der er brug for et nyt syn på vores arbejdsstyrke 
Det nye fokus på den samlede arbejdsstyrke af interne og eksterne konsulenter rummer store muligheder for rådgiverbranchen. Branchen vil uden tvivl opleve vækst i takt med, at flere virksomheder tager økosystemet til sig. Men udviklingen af konsulentmarkedet kræver også en ny ledelsestilgang og nye måder at indrette arbejdsstyrken på.

’De, der allerede arbejder med et økosystem, forstår at nutidens ledelsespraksis, systemer og processer skal udvikle sig mod en mere sammenhængende tilgang til arbejdsstyrken, som involverer strategi, ledelse, kultur, diversitet og organisatorisk design’, fortæller Louise Møller Nielsen.  

Smartforce forventer en fremtid med flere korttidsansættelser, fleksible netværker og andre partnerskaber. En sådan struktur vil gøre det lettere for rådgivervirksomhederne at tilpasse sig konjunkturudsving og den specifikke kundeefterspørgsel. Men det kræver også, at rådgivervirksomhederne selv er åbne for at tænke om deres arbejdsstyrke på en ny måde. 

‘Skiftet stiller krav til rådgivervirksomheder om at se og agere endnu mere som virksomhedernes partnere, hvis målsætningen om at løse fremtidens udfordringer sammen skal indfries. Men rådgivervirksomhederne må også indstille sig på, at deres egne medarbejdere springer ud af ‘en normal fuldtidsstilling’ og i stigende grad vil opsøge at være tilknyttet fremfor fastansat’, fortæller Louise

Ny markedsplads kan hjælpe 
Smartforce ønsker at imødekomme denne udvikling ved at udvikle det eksisterende rådgivermarked og gøre specialiserede kompetencer mere tilgængelige. Ifølge COO Louise Møller Nielsen fra Smartforce, skal virksomheder have lettere adgang til kompetencer, og det er her Smartforces online markedsplads for virksomheder, der enten køber eller sælger konsulentydelser, kan bruges.

På markedspladsen kan virksomhederne møde alle sine konsulentleverandører og freelancere direkte. Det giver mulighed for at arbejde strategisk med sin samlede arbejdsstyrke og fremme et helhedsblik på brugen af både interne og eksterne specialister. 

’Jeg tror på, at en nemmere og mere transparent adgang til og mulighed for at sammensætte de nødvendige kompetencer sikrer, at virksomheder er i stand til at imødekomme de mange forandringer, vi lokalt, nationalt og globalt står over for’.