Gemt

Fleksjobber havde krav på fuldt jubilæumsgratiale

04. januar 2023

Det var i strid med forskelsbehandlingsloven, at en virksomhed udbetalte et mindre jubilæumsgratiale til en fleksjobansat end til virksomhedens fuldtidsansatte, selvom virksomheden lagde princippet om ”pro rata temporis” til grund. Forskelsbehandlingen var ifølge Ligebehandlingsnævnet ikke objektivt begrundet i et sagligt formål.

 

”Pro rata temporis”
Ifølge deltidsloven må deltidsansatte ikke udsættes for mindre gunstig behandling end sammenlignelige fuldtidsansatte, medmindre forskelsbehandlingen er begrundet i objektive forhold. Det typiske eksempel på objektive forhold er retten til løn, hvor en deltidsansat kun har ret til at modtage en forholdsmæssig del af lønnen for en fuldtidsansat. Dette kaldes også ”pro rata temporis”, hvilket indebærer, at medarbejderes rettigheder står i proportionalt forhold til deres arbejdstid.

Sagen kort
Sagen handlede om en medarbejder, der var ansat i et fleksjob fire timer om ugen efter den nye fleksjobordning, således at virksomheden kun betalte løn for hans reelle præsterede arbejdstimer.

I forbindelse med virksomhedens 40-års jubilæum udbetalte ledelsen et jubilæumsgratiale til alle medarbejdere. Gratialet udgjorde 1.000 kr. til fuldtidsansatte og 500 kr. til deltidsansatte.

Medarbejderen i fleksjob modtog et gratiale på 500 kr. med henvisning til hans nedsatte arbejdstid. Medarbejderen mente dog, at den forholdsmæssige udbetaling af gratialet var udtryk for forskelsbehandling på grund af handicap, og han klagede derfor til Ligebehandlingsnævnet.

Ligebehandlingsnævnets kendelse
Ligebehandlingsnævnet konstaterede indledningsvist, at medarbejderens funktionsnedsættelse faldt under forskelsbehandlingslovens handicapbegreb, og at han havde påvist faktiske omstændigheder i form af det nedsatte jubilæumsgratiale, der gav anledning til at formode, at han havde været udsat for indirekte forskelsbehandling som følge af sit handicap. Virksomheden skulle herefter bevise, at den indirekte forskelsbehandling ikke var i strid med forskelsbehandlingsloven.

Virksomheden oplyste, at udbetalingen hvilede på det anerkendte princip om pro rata temporis, og at den nedsatte udbetaling til fleksjobberen var fastsat under hensyntagen til aflønning og den præsterede arbejdstid.

Ligebehandlingsnævnet fandt dog ikke, at virksomhedens praksis var objektivt begrundet i et sagligt formål. Virksomheden blev derfor pålagt at betale en godtgørelse til medarbejderen på 2.500 kr., der var skønsmæssigt fastsat under hensyntagen til sagens omstændigheder. 

Dansk Erhverv bemærker
Afgørelsen viser, at virksomhederne bør være opmærksomme på, om ansættelsesvilkårene for en fleksjobansat afviger fra vilkårene for en fuldtidsansat, især hvis afvigelsen alene er begrundet i fleksjobberens reducerede arbejdstid.

Uagtet at princippet om pro rata temporis er gældende for så vidt angår deltidsansatte, kan der således være grund til at være påpasselig med at anvende dette princip på medarbejdere, der arbejder på nedsat tid på grund af et handicap.

Dansk Erhverv anbefaler medlemmerne at kontakte os ved spørgsmål om forskelsbehandling af medarbejdere.

Nyheden er skrevet på baggrund af Ligebehandlingsnævnets kendelse nr. 10232 af 28. oktober 2022.