; ;
Gemt

Hvordan løser vi rekrutteringsudfordringerne?

23. januar 2023

Rådgiverbranchen står overfor store rekrutteringsudfordringer i de kommende år. Frem mod 2030 ventes branchen at mangle op mod 27.000 ansatte. Mere udenlandsk arbejdskraft og uddannelse kan være en del af løsningen og give virksomheder bedre mulighed for at rekruttere.

 

Rådgiverbranchen oplever i lighed med resten af arbejdsmarkedet, at der er stor efterspørgsel efter arbejdskraft. Det gælder eksempelvis IT, design og andre rådgivningsvirksomheder, at der er stor efterspørgsel efter højtuddannede og specialiserede talenter.

Den manglende arbejdskraft skyldes primært den demografiske udvikling, manglende arbejdsmarkedsreformer og et stigende behov for rådgivning om digitalisering og grøn omstilling.

Demografisk udvikling frem mod 2030
Danmark har ligesom de fleste vestlige lande en stigende andel af befolkningen, der bliver ældre, mens andelen af børn, unge og de arbejdsdygtige voksne falder. Når medarbejderne forlader arbejdsmarkedet, bliver de derfor ikke fuldt ud erstattet.

Ifølge en analyse fra Dansk Erhverv, vil antallet af unge mellem 7 og 17 år falde med omtrent 26.000 personer frem mod 2030. Det er forventningen, at udviklingen bliver forstærket i de kommende år, og først vender efter 2040. Udviklingen gør det sværere for virksomheder at rekruttere og vil generelt ramme økonomien hårdt.

Mere udenlandsk arbejdskraft og uddannelse
Udenlandsk arbejdskraft kan bidrage til at løse udfordringen. Ved fx at sænke beløbsgrænsen kan man gøre det nemmere for virksomhederne at rekruttere kvalificeret arbejdskraft, hvilket regeringen også har lagt op til i sit regeringsgrundlag.

Udenlandsk arbejdskraft kan dog ikke løse hele problemet. Specialiseret arbejdskraft, som udgør størstedelen af medarbejderne i rådgiverbranchen, er efterspurgt over hele verden og de sværeste at tiltrække fra udlandet.

Udover udenlandske arbejdskraft, er der derfor brug for mere uddannelse. Flere højtuddannede kan give flere og mere kvalificerede medarbejdere i rådgiverbranchen. Der er brug for at unge i højere grad søger hen mod de høje uddannelser, som rådgiverbranchen kan rekruttere fra. Det vil mindske problemet med mangel på arbejdskraft og gøre, at branchen forsat kan udvikle sig.