; ;
Gemt

Kommentar: Inflationen falder fortsat - de højeste inflationsrater ligger nu bag os

23. januar 2023

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at den EU-harmoniserede forbrugerprisinflation var 9,6 pct. i december. Det er en anelse lavere end i november, hvor den EU-harmoniserede forbrugerprisinflation var 9,7 pct. Tilbage i oktober var den EU-harmoniserede forbrugerprisinflation på 11,4 pct. Det er hovedsageligt lavere priser på gas, der får inflationen til at aftage.

Det er glimrende nyt for de danske forbrugere, at inflationen ikke længere er tocifret. Det betyder forhåbentligt, at de højeste inflationsrater nu ligger bag os, og fremadrettet venter vi lavere inflation.

Der er meget, der tyder på, at inflationen vil aftage yderligere i løbet af 2023. Energipriserne er faldet, mens også priserne på råvarer og fragt er aftaget mærkbart. Vi venter, at mod slutningen af 2023 vil inflationen aftage til ca. 2 pct. Den store joker er dog, hvorvidt der kommer en løn- og prisspiral. Hvis det sker, er det fuldstændig urealistisk, at inflationen nærmer sig 2 pct. i år.

Selvom usikkerheden er stor, er der udsigt til, at inflationskrisen ebber ud mod slutningen af 2023. Det er fortsatte prisfald på energi, råvarer og fragt samt de højere renter og aftagende globale efterspørgsel, der vil lægge en dæmper på inflationen i løbet af 2023.

Inflationen målt med det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks er ikke det samme som det almindelige forbrugerprisindeks fra Danmarks Statistik. Den eneste forskel mellem det almindelige forbrugerprisindeks og det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks er, at ejerboliger ikke indgår i opgørelsen af den almindelige forbrugerprisindeks. Det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks opgøres af alle EU-medlemslande samt Norge, Island og Schweiz på samme måde. Derfor kan udviklingen i landenes forbrugerpriser sammenlignes. Det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks anvendes blandt andet af Den Europæiske Centralbank.

Kontakt

Politik og Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil